Geen afbeelding beschikbaar

15 februari jarig: Galileo Galilei

“Alle waarheden zijn makkelijk te begrijpen als ze ontdekt zijn: het punt is juist om ze te ontdekken.” Met zijn telescoop ontdekte de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei allerlei dingen, waaronder bewijzen voor het feit dat de zon niet om de aarde draaide, maar andersom. Dit bracht hem meerdere malen in conflict met de Kerk, die zijn werk uiteindelijk bestempelde als ketters. Galileo Galilei werd geboren op 15 februari 1564.

Op aandringen van zijn vader volgde Galileo aanvankelijk een opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Pisa, maar al snel stapte hij over op de studie wiskunde. Al tijdens zijn studie stond hij bekend als iemand die graag autoriteit in twijfel trok en de discussie aanging, waardoor hij de bijnaam ‘de kibbelaar’ kreeg. Desalniettemin kreeg Galileo in 1589 een leerstoel aangeboden aan de Universiteit van Pisa. Drie jaar later verhuisde hij naar Padua, waar hij les ging geven in geometrie, mechanica en astronomie.

In 1609 kreeg Galileo voor het eerst een telescoop in handen, vermoedelijk ontworpen door de Nederlandse lenzenslijper Hans Lippershey. Galileo slaagde erin grote verbeteringen aan de scherpte van het apparaat aan te brengen, waardoor hij er betere astronomische waarnemingen mee kon doen. Zo ontdekte hij onder andere dat de planeet Jupiter minstens vier manen had en dat het maanlandschap niet vlak was. Dit laatste ging in tegen de leer van Aristoteles, die beweerd had dat alle hemelse objecten volmaakt waren.

Door al zijn astronomische observaties kwam Galileo bovendien tot de conclusie dat de zon het centrum vormde van ons planetenstelsel. Dit maakte hem niet alleen een aanhanger van de heliocentrische theorie van Copernicus, maar bracht hem ook in conflict met de kerkelijke leer. In 1616 moest Galileo zich voor het eerst verantwoorden voor de Kerk,maar door te beloven dat hij zijn bevindingen alleen zou beschrijven als een theorie, en niet als een feit, wist hij een verbod op zijn werken te voorkomen.

In latere jaren hield Galileo echter steeds minder vaak rekening met deze belofte. In 1632 publiceerde hij het boek ‘Dialogo’, een discussie tussen een aanhanger van het Copernicaanse en het kerkelijke Ptolemeïsche wereldbeeld. Hoewel Galileo het boek mogelijk wel bedoelde als een eerlijke weerspiegeling van beide theorieën, kwam de aanhanger van het kerkelijke beeld, ´Simplicio´ ofwel ´Simpele´ genaamd, regelmatig over als een zichzelf tegensprekende dwaas. Galileo werd dan ook opnieuw ter verantwoording geroepen door de Kerkelijke rechtbank, die op 22 juni 1633 zijn werken bestempelde als ´ketters´ en hem veroordeelde tot huisarrest. Galileo Galilei overleed  negen jaar later, op 8 januari 1642, in zijn huis in Florence.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.