17 juni jarig: Maurits Cornelis Escher
Maurits Cornelis Escher werd geboren op 17 juni 1898 in Leeuwarden. Escher staat bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën die altijd onmogelijke wiskundige constructies verbeelden. Hij speelde graag met ongerijmdheden en wist de meest onmogelijke objecten te creëren waar de ‘Necker-kubus’ en de ‘Penrose-driehoek’ enkele voorbeelden van zijn.
Jeugd
Maurits Cornelis Escher was de zoon van waterbouwkundig ingenieur George Arnold Escher en Sara Gleichman. Het grootste gedeelte van zijn jeugd bracht Escher door in Arnhem, waar hij naar de HBS ging. Daar ontdekte Escher tijdens de lessen van F.W. van der Haagen zijn tekentalent. In 1919 stuurde zijn vader hem naar de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem met het idee om bouwkunde te studeren. Escher was echter meer geïnteresseerd in grafisch tekenen, waardoor hij uiteindelijk overschakelde naar de grafische opleiding.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Reizen door Europa
In 1922 verliet Escher de school om te gaan reizen in Spanje en Italië. Daar liet hij zich inspireren door de zuidelijke landschappen en planten in Italië en de Moorse gebouwen en decoraties in Spanje, zoals bijvoorbeeld het Alhambra in Granada. In Italië ontmoette Escher Jetta Umiker, met wie hij in 1924 trouwde. Ze kregen samen drie zonen. Aanvankelijk vestigde het stel zich in Rome, maar verhuisde in 1935 naar Zwitserland om het fascistische regime van Mussolini te ontvluchten. De jaren daarna verhuisde het gezin voor een tweede en derde keer en vestigden zich uiteindelijk in 1941 in Baarn in Nederland.
Misleiding van het oog
Terug in Nederland maakte Escher zijn meeste kunstwerken. Hij werkte bijna altijd in houtsnede, houtgravure en litho. Met zijn kunstwerken wilde Escher verwondering wekken door middel van misleiding van het oog. Zijn werken wekken een ruimtelijke indruk, terwijl de onderlinge verhoudingen en betrekkingen binnen die ruimte helemaal niet kloppen. Escher speelde dus graag met ongerijmdheden. Hij maakte vooral veel indruk met zijn houtgravure ‘Andere wereld’ uit 1947 en met zijn litho ‘Hol en bol’ uit 1955.
Rusthuis voor bejaarde kunstenaars
Toen Escher 72 was nam hij zijn intrek in het Rosa Spier Huis in Laren, een rusthuis voor bejaarde kunstenaars. Daar had hij de beschikking over een eigen atelier. Maurits Cornelis Escher overleed op 27 maart 1972 in Hilversum.
Bronnen
- Historici.nl, ‘ESCHER, Maurits Cornelis (1898-1972)’.
- Britannica.com, ‘M.C. Escher’.
Afbeeldingen
- Flickr.com, ‘Escher’.