Geen afbeelding beschikbaar

18 december jarig: Willy Brandt

“Te vaak met je vuist op tafel slaan is slechter voor je vuist dan voor de tafel.” Als Bondskanselier van de BRD kenmerkt hij zich met een beleid gericht op het compromis. Zo verbetert hij de relaties met de DDR en maakt hij een beroemde knieval bij het gedenkteken voor de slachtoffers van de nazi-misdaden in het getto van Warshau. Willy Brandt werd geboren op 18 december 1913.

Willy Brandt werd geboren op 18 december 1913 onder de naam Herbert Frahm. Zijn moeder was de ongehuwde verkoopster Martha Frahm, zijn vader leerde hij nooit kennen. Na afronding van zijn middelbare school begon Herbert aan een loopbaan als journalist en werd hij in 1931 lid van de Sozialistische Arbeiterpartei (SAP).

Willy Brandt naar Noorwegen

In de nasleep van de machtsovername van Hitler twee jaar later besloot hij naar Noorwegen te verhuizen, om de bevolking daar te overtuigen van het gevaar van de nazi’s. In 1938 besloot de Duitse regering hem vanwege deze activiteiten zijn staatsburgerschap af te nemen. Herbert koos er vervolgens voor om verder te leven als Noors burger onder zijn pseudoniem ‘Willy Brandt’.

De politiek in

Na de Duitse verovering van Noorwegen in 1940 moest hij uitwijken naar Zweden, maar na afloop van de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Duitsland. Daar werd hij vervolgens opgenomen in de Bondstag en benoemde de Berlijnse bevolking hem in 1957 tot de nieuwe burgemeester van de stad. Deze functie leverde Brandt nationale bekendheid op en na een aantal jaren als partijleider van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken werd hij in 1969 gekozen tot de nieuwe bondskanselier van BRD. In deze functie maakte hij een jaar later, op 7 december 1970, zijn beroemde knieval bij het gedenkteken van de opstand van de getto van Warshau in 1943.

Neue Ostpolitik

Om een herhaling van deze tragedie te voorkomen richtte Brandt zich op een ‘Neue Ostpolitik’, waarbij getracht werd de relaties met de DDR en de Sovjet-Unie langzaam te verbeteren. Op 6 mei 1974 moest Brandt echter onverwachts voortijdig een einde maken aan zijn tweede termijn als bondskanselier nadat bleek dat zijn persoonlijke medewerker, Gunter Guillaumme, een DDR-spion was. Wel bleef hij nog dertien jaar voorzitter van de SPD en was hij na de val van de Muur in 1989 één van de eerste politici die zich uitsprak voor een hereniging van Duitsland. Willy Brandt overleed op 8 oktober 1992.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt