David Livingstone

19 maart jarig: David Livingstone

"Dr. Livingstone, I presume?”, vroeg een journalist hem bij een ontmoeting middenin Afrika. David Livingstone was een Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger, die zijn leven grotendeels doorbracht in Afrika en zich sterk opwond over de slavenhandel. Hij werd geboren op 19 maart 1813 in Blantyre, nabij Glasgow, Schotland.

Vroege jeugd

Het dorpje waar Livingstone opgroeide, Blantyre, leverde arbeidskrachten voor de nabij gelegen katoenfabrieken. Alle kinderen van het dorp, waaronder Livingstone, werkten vanaf tienjarige leeftijd in de fabriek voor een veertien uur durende werkdag. David Livingstone wist zich te ontworstelen aan zijn lot als arbeider. Hij ging studeren aan de medische en theologische faculteit van het Anderson College van Glasgow. In die tijd voelde hij zich sterk aangetrokken om te werken voor Chinese Missieposten.

Reis door Afrika in plaats van China

Na zijn studie solliciteerde hij met succes naar een functie als zendeling in China. Dankzij de Eerste Opiumoorlog (1839-1842) werd zijn reis echter uitgesteld. In afwachting op zijn Chinese avontuur, ontmoette hij Robert Moffat, een Schotse zendeling uit zuidelijk Afrika. De verhalen die deze man vertelde over de uitgestrekte en ongerepte gebieden van Centraal-Afrika wekten Livingstone’s interesse. Hij besloot om naar Afrika te reizen in plaats van China.

In aanraking met de slavenhandel

In 1840 bereikte hij Zuid-Afrika en trok hij de binnenlanden in om het christelijke geloof te verspreiden. David Livingstone doorkruiste de Kalahariwoestijn en bereikte het nog nooit door een Europeaan bezochte Ngamimeer. Tijdens een reis in 1854 trok hij door Angola, toen Portugees gebied, en kwam hij voor het eerst in aanraking met de slavenhandel. Het vervulde hem met afschuw en verbijstering. Sindsdien zette hij zich in voor de afschaffing en verstoring van de slavenhandel.

De bron van de Nijl

Eén van Livingstone’s laatste reizen had als doel de bron van de Nijl te vinden. Tijdens deze tocht maakte men in Europa en de VS zich zorgen om Livingstone, omdat ze niets meer van hem vernamen. Een journalist, Henry Morton Stanley, werd erop uitgezonden om hem op te sporen. Op 10 november 1871 ontmoetten de twee elkaar in Ujiji bij het Tanganyikameer, en Stanley zei: 'Dr. Livingstone, I presume?' - een humoristische begroeting, diep in het ongerepte Afrika. Stanley probeerde Livingstone over te halen om terug naar de kust te keren, maar Livingstone weigerde zijn zoektocht naar de bron van de Nijl op te geven. 

Overlijden

Twee jaar later, op 1 mei 1873, stierf Livingstone in Afrika. Zijn laatst geschreven woorden luidden: 'All I can add in my solitude, is, may Heaven's rich Blessing come down on every one, American, English, or Turk who will help to heal this open sore of the world.' Met de "open sore" bedoelde Livingstone de Arabische slavenhandel.

Zijn hart werd door zijn overgebleven helpers begraven bij een boom. Zijn lichaam, dagboeken en aantekeningen werden vervolgens overgedragen aan de Britse koloniale autoriteiten in Zanzibar. Livingstone werd in Westminster Abbey begraven, maar zijn hart bleef in Afrika.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!