23 april jarig: Maarten Harpertszoon Tromp

Maarten Harpertszoon Tromp werd op 23 april 1598 geboren in Den Briel. Op 26-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste eigen schip, een handelsschip. Piet Hein ‘spotte’ de nog jonge Tromp en zag in hem een betrouwbaar kapitein. Sindsdien ging Tromp dienen in de vloot van Hein en werd hij een militaire zeevaarder. Tromp richtte zich gedurende zijn carrière veelvuldig op de bestrijding van de Duinkerker Kapers en won belangrijke zeeslagen.

Deze kapers stamden nog uit de Spaanse tijd. Terwijl de Republiek van Nederland de onafhankelijkheid had uitgeroepen, bleven de Duinkerkers trouw aan de Spaanse koning. Decennia lang begaven zij zich op zee om de Hollanders te dwarsbomen. Door het doden van Duinkerkers verwierf Tromp bekendheid. In 1633 besloot hij echter, na het overlijden van zijn eerste vrouw, om uit de marine te stappen.

Na drie jaar afwezigheid keerde Tromp terug als kapitein, onder meer door aandringen van de Nederlandse regering. De knaap uit Den Briel verkreeg zelfs het opperbevel over de gehele zeemacht. Al gauw vocht admiraal Tromp zijn belangrijkste zeeslag. Achttien Hollandse schepen streden tegen zevenenzestig aan Spaanse zijde, en toch verloren de Spanjaarden. Tromp kreeg erkenning voor deze winst en de slag wordt wel gezien als de meest tactische overwinning uit de geschiedenis van de Nederlandse marine. De Franse koning Lodewijk XII was zo onder de indruk, dat hij Tromp ridderde.

Tegelijkertijd was Tromp directeur van ‘s Lants Equipagie. Deze instelling hield zich bezig met de militaire uitrusting van de vloot. Tromp maakte zich veelvuldig druk om de uitrusting en meende dat deze toe was aan verbetering. Na de overwinning op de Spaanse Armada schreef Tromp het werk de Consideratiën ingestelt op de jegenwoordige occasie ter zee, dat erg beroemd werd. In het boek werkte Tromp zijn marine tactieken uit. Het principe van ‘aanval is de beste verdediging’ vormde vele jaren de leidende strategie voor de Nederlandse vloot.

In de oorlogen met Engeland was Tromp minder succesvol. In augustus 1652 mislukte zijn tocht naar Engeland. Wel won hij op 9 december dat jaar de Slag bij Dungeness, waardoor Nederland tijdelijk de controle over Het Kanaal verwierf. Het tij keerde echter weer, toen de Hollanders de zeeslag bij Ter Heijde van de Engelsen verloren. Maarten Tromp sneuvelde tijdens de gevechten, op 10 augustus 1653.

 

Meer weten

Meer lezen over: 

Meer lezen over: 

Personen: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!