Geen afbeelding beschikbaar

23 juni jarig: Greet Hofmans

Als gebedsgenezeres en handoplegster werd ze naar het Nederlandse Hof geroepen om de oogziekte van prinses Marijke te genezen. Al gauw mondde haar aanwezigheid uit in een ramp voor het koningshuis en leidde het bijna tot een scheiding tussen prins Bernhard en koningin Juliana. Greet Hofmans werd geboren op 23 juni 1894 als Margaretha Hofmans.

Greet Hofmans groeide op in Amsterdam, als dochter van een sportleraar. Al op jonge leeftijd raakte ze in de ban van de spirituele leraar Jiddu Krishnamurti. Ze bezocht regelmatig zijn bijeenkomsten in Ommen. Hier ontdekte ze ook haar eigen ‘talenten’. Ze werd gebedsgenezeres en zou door middel van handoplegigng meerdere kleine medische problemen hebben opgelost. Ze werd een bekende verschijning in de kringen van het spiritualisme en ze werd door de adellijke familie Van Heeckeren van Molecaten uitgenodigd om op hun landgoed bij Hattem te komen wonen.

Al gauw kwam Hofmans ook onder de aandacht van het Nederlandse koningshuis. Hier was in 1947 het prinsesje Marijke geboren met een oogafwijking, doordat Juliana tijdens haar zwangerschap rode hond had opgelopen. Daarom nodigde koningin Juliana, op initiatief van prins Bernhard, Hofmans in 1948 uit om naar paleis Soestdijk te komen, in de hoop dat zij iets aan het oogprobleem kon doen.

De aanwezigheid van Hofmans aan het Nederlandse Hof was echter geen lang leven beschoren. Ze hield er pacsifistische ideeen op na, die geheel in strijd waren met het Nederlandse buitenlandbeleid van die tijd en prins Bernhard en de Nederlandse regering dan ook een doorn in het oog waren. Gevreesd werd dat Hofmans een te grote invloed had op de bestuurlijke beslissingen van Juliana, die in de tijd dat Hofmans op Soestdijk langskwam, een aantal pacsifistische toespraken hield.

Daarom liet prins Bernhard, na groot protest van Juliana die Hofmans ook als vriendin en vertrouwelinge zag, Hofmans in 1950 van paleis Soestdijk verwijderen.  In 1956 publiceerde het Duitse blad Der Spiegel een artikel over Hofmans genaamd 'Zwischen Königin und Rasputin' , waarin de invloed van de gebedsgenezers op de koningin uit de doeken werd gedaan. Hierna werd alle contacten tussen Juliana en Hofmans definitief verbroken.

Tijdens haar werkzaamheden op paleis Soestdijk ging Hofmans gewoon door met ‘genezingen’ en bijeenkomsten en dit bleef ze ook doen na het afscheid van Juliana. Ze trouwde echter nooit en kreeg oo kgene kidneren. Wel bleef ze tot haar dood een groep trouwe volgelingen houden, opvallend genoeg veelal uit adellijke kringen afkomstig. Hofmans stierf op 16 november 1968. 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.