Geen afbeelding beschikbaar

25 maart jarig: Kaatje Mossel

“Een helleveeg, geneigd tot onrust en gewoel. Kaet Mossel, zo berucht in dees beroerde dagen. Die op der braven naam den vuilsten laster braakt, en voor ’t Oranje-Huis gelyk een Bulhond waakt.” Met dit gedicht werden patriotten gewaarschuwd voor ‘Kaatje Mossel’, de fel oranjegezinde mosselvrouw die bekend stond als de helleveeg van Rotterdam. Catharina Mulder werd geboren op 25 maart 1723.

Catharina Mulder, ook wel bekend als Caetje Mulder, werd geboren op 25 maart 1723 in de Doelstraat te Rotterdam. Over haar jeugd is weinig bekend, maar zeker is dat ze uiteindelijk haar kost ging verdienen in de haven van Rotterdam. Daar verkocht en keurde ze mosselen aan de Spaanschekade, een betrekking die haar al snel de bijnaam ‘Kaatje Mossel’ opleverde. Tegen het einde van de 18e eeuw raakte Kaatje fanatiek betrokken bij de strijd tussen de oranjegezinden en de patriotten.

Zelf was ze een overtuigd aanhanger van stadhouder Willem V en een openlijk tegenstander van de patriotse regenten in de stad. Regelmatig organiseerde ze, samen met andere oranjegezinde vrouwen als Keet Zwenke (‘Ruige Keet’) en Clasina Verreijn (‘Oranjemeid’), grootschalige demonstraties om hun steun te betuigen aan de stadhouder. Vaak resulteerden deze bijeenkomsten ook in geweld tegen patriotten, waardoor Kaatje de bijnaam ‘de helleveeg van Rotterdam’ kreeg. In 1784 werd ze uiteindelijk opgepakt als een van de gangmakers van de rellen op 8 maart, de verjaardag van Willem V, waarbij enkele doden waren gevallen.

De rechter veroordeelde haar tot tien jaar gevangenisstraf en brandmerking en liet haar opsluiten in een cel in Den Haag. Na de Pruissische interventie en de restoratie van Willem V in 1787 kreeg Kaatje amnestie aangeboden, maar dit weigerde ze. Toch werd ze vrijgelaten en kreeg ze zelfs een schadevergoeding van 3.500 gulden mee. Ze hervatte meteen haar werkzaamheden aan de Spaanschekade, maar toen de patriotten in 1795 weer aan de macht kwamen, werd ze ‘buiten de wet gesteld’ en prompt ontslagen. Ze overleed drie jaar later, 29 juni 1798, op 75-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.