Geen afbeelding beschikbaar

27 februari jarig: Rudolf Steiner

“Om de wereld echt te kunnen begrijpen, moet men vooral goed naar zichzelf kijken.” Volgens de filosofie van Rudolf Steiner is een mens pas echt vrij als hij alle culturele en natuurlijke eigenschappen achter zich laat, en zich volledig richt op zichzelf. Met deze opvatting werd de Oostenrijkse filosoof de grondlegger van de antroposofie. Rudolf Steiner werd geboren op 27 februari 1861.

Rudolf Steiner werd geboren op 27 februari 1861 in een dorpje in het noorden van Oostenrijk. Op negenjarige leeftijd had hij zijn eerste ervaring met het mystieke, toen hij naar eigen zeggen de geest van zijn overleden tante voor zich zag verschijnen. Op dat moment was nog niemand in het gezin op de hoogte van haar overlijden. In 1879 verhuisde Steiner naar de omgeving van Wenen en schreef hij zich in aan de universiteit. Daar volgde hij onder andere lessen in wiskunde, natuurkunde, scheidkunde, biologie, literatuur, filosofie en botanie. Vanwege zijn uitgebreide wetenschappelijke kennis werd Steiner in 1882 gevraagd om de redactie van de natuurwetenschappelijke werken van de Duitse schrijver Johan Wolfgang von Goethe op zich te nemen. In 1894 schreef hij vervolgens zijn eerste eigen werk, genaamd ‘Die Philosophie der Freiheit’. Hierin beschreef Steiner dat de menselijke wil bepaald wordt door twee elementen, het instinct en het morele bewustzijn, ofwel de natuur en de cultuur.

Ideeën van Steiner

Pas als de mens, door middel van meditatie en focus op de eigen gedachten, beide elementen weet te overkomen, zal hij tot zijn echte eigen wil komen en volledig vrij zijn. Vervolgens zou men zien dat de perceptie (de wetenschap) en het denken (het mystieke) een eenheid vormen, aldus Steiner. Gedurende de rest van zijn leven zou Steiner zich inzetten om zijn opvattingen te verspreiden en te verbeteren.

Antroposofische vereniging

Zo stichtte hij in 1913 de Antroposofische vereniging en begon hij zes jaar later de Waldorf school, waar kinderen onderwijs kregen dat specifiek gericht was op de ontwikkeling van hun eigen morele individu. Het hoofdkwartier van de beweging werd het door hemzelf ontworpen Goetheanum gebouw in Zwitserland, dat vernoemd was naar Goethe. Gedurende de laatste maanden van zijn leven werkte Steiner nog aan zijn autobiografie. Rudolf Steiner overleed 30 maart 1925 op 64-jarige leeftijd.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.