Geen afbeelding beschikbaar

30 oktober jarig: John Opdam alias Dokter O.

Eerst komt zijn vrouw onder verdachte omstandigheden om het leven, wat hem de bijnaam ‘Dokter O’ oplevert. Vervolgens sluit hij in de gevangenis een dubieuze overeenkomst met een medeveroordeelde, waarna ook die plots komt te overlijden. Hierdoor wordt hij de enige persoon in de Nederlandse geschiedenis die levenslang krijgt voor twee verschillende moorden. John Opdam werd geboren op 30 oktober 1916.

Johannes Franciscus Alphonsus Marinus Opdam werd geboren op 30 oktober 1916 in Surabaja, een stad in Nederlands-Indië. In 1936 emigreerde hij naar Nederland, waar hij zijn studie geneeskunde afrondde. Twee jaar later begon Opdam zijn eigen praktijk in Berkel en Rodenrijs en trad hij in het huwelijk met Arnolda van Eyl. Aanvankelijk leken de twee gelukkig getrouwd, maar toen zijn vrouw in 1951 op vakantie was begon Opdam een verhouding met zijn dienstmeid Nellie.

Toen Arnolda terugkeerde van haar reis ontdekte ze al snel dat haar man vreemd was gegaan. Een echtscheiding behoorde echter niet tot de mogelijkheden omdat ze streng katholiek was opgevoed. Arnolda besloot daarom Nellie te ontslaan en liet de zaak verder rusten. Opdam kon Nellie echter niet meer uit zijn hoofd zetten en bleef de affaire achter de rug van zijn vrouw om voortzetten. Op 24 september 1952 kwam Arnolda vervolgens plots te overlijden.

Opdam kwam vervolgens al snel tot de conclusie dat zijn vrouw gestorven was aan een hersentumor. De arts die de lijkschouwing uit moest voeren was hier echter niet zo zeker van. Hij gaf als doodsoorzaak ‘onbekend’ op en vroeg vervolgens om een nader onderzoek. Hieruit bleek dat Arnolda was vergiftigd met cyaankali, waarna Opdam direct gearresteerd werd. Tijdens de rechtszaak beschuldigde hij zelfs zijn schoonmoeder van het ombrengen van Arnolda, maar op 5 juni 1954 kreeg de huisarts levenslang voor de moord op zijn eigen vrouw.

In de gevangenis te Leeuwarden ontmoette Opdam vervolgens Adri Lodder, die eveneens zijn vrouw had vermoord. De twee mannen spraken af om afscheidsbrieven te schrijven waarin ze beide de moord van de vrouw van de ander bekenden. Mocht één van hen dan in de gevangenis sterven, dan kwam de ander vrij, zo was het plan. Niet veel later kwam Adri Lodder ook plots te overlijden. Het gevolg van een cyaankali vergiftiging, zo zou later blijken.

Helaas voor Opdam betekende het briefje van Lodder echter niet dat hij vrijgelaten werd. Sterker nog, hij werd voor een tweede maal veroordeeld tot levenslang wegens moord. In 1975 kreeg de voormalige huisarts echter gratie. John Opdam overleed op 14 oktober 1983 te Leiden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt