Geen afbeelding beschikbaar

30 september jarig: Piet Lieftinck

Piet Lieftinck staat bekend als de man die de Nederlandse economie na de Tweede Wereldoorlog weer op gang helpt. Als minister van Financiën is hij verantwoordelijk voor een reeks bezuinigingen en andere financiële maatregelen die een enorm effect hebben op de economie. Het ‘tientje van Lieftinck’ uit die tijd is een begrip geworden. Piet Lieftinck werd geboren op 30 september 1902 te Muiderberg.

Piet Lieftinck was de zoon van Willem Lieftinck, een hervormd predikant, en Gerarda van Hoolwerff. Lieftinck ging Nederlands recht studeren aan de Universiteit Utrecht, waar vooral de economische vakken zijn belangstelling wekten. Na een periode in de Verenigde Staten gestudeerd te hebben trouwde hij in 1932 met Henriëtte Aldershoff, met wie hij drie dochters kreeg. Lieftinck zou in 1954 na een scheiding nog een keer trouwen, met Elsa van der Voort van Zijp, met wie hij nog een dochter kreeg.

Nadat Lieftinck in de meidagen van 1940 als artillerieofficier had gediend bracht hij de rest van de Tweede Wereldoorlog door als krijgsgevangene en geïnterneerde. In kamp Sint-Michielsgestel maakte hij door zijn economische kennis veel indruk op latere invloedrijke politici als Willem Drees en Marinus van der Goes van Naters. Tijdens zijn periode in verschillende kampen schreef Lieftinck zijn Inleiding tot de geldtheorie, over monetaire beginselen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Lieftinck minister van Financiën in de eerste naoorlogse kabinetten (1945-1952). Onder zijn leiding werden verschillende maatregelen genomen om de Nederlandse economie er weer bovenop te helpen. Zo werd de gulden gedevalueerd om het tekort op de handelsbalans te verlagen. In de zomer van 1945 werd eveneens een enorme hoeveelheid geld ingenomen om de inflatie en zwarthandel aan te pakken en oorlogswinstmakers te treffen. Alle Nederlanders kregen bij deze geldinname het ‘tientje van Lieftinck’, om de week dat er geen lonen werden uitbetaald door te komen.

Lieftinck trad in 1952 af als minister van Financiën en liet door zijn inspanningen en de Marshallhulp, waarbij hij in het verkrijgen van de hulp een rol speelde, een sterke Nederlandse economie achter. Na zijn periode als minister was hij onder andere directeur bij de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds. Piet Lieftinck overleed op 9 juni 1989 in Den Haag.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!