Geen afbeelding beschikbaar

4 legendarische criminelen en drugsbaronnen met merkwaardige bijnamen

De Peruaanse drugsbaron Gerson Galvez, bijgenaamd ‘De Slak’, is door Colombia aan Peru uitgeleverd. Hoe komt een crimineel aan een bijnaam? En waar komen deze merkwaardige bijnamen vandaan? In dit artikel 4 legendarische criminelen met merkwaardige bijnamen en hun oorsprong.


1.Scarface/Sorky


Alphonse Gabriel Al Capone, beter bekend als Al Capone, leefde van 17 januari 1899 tot 25 januari 1947. Hij was een beruchte crimineel in de Verenigde Staten in de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw. Vooral tijdens de drooglegging floreerde hij. Hij organiseerde onder andere prostitutie, handelde in alcohol en buitte casino’s uit.


Frank Gallucio


Zijn bijnaam ‘Scarface’ had hij te danken aan de littekens in zijn gezicht, die hij gekregen had nadat hij aangevallen was met een mes door Frank Gallucio omdat hij met zijn zus flirtte. Capone zelf haatte deze bijnaam en wenste ‘Sorky’ genoemd te worden, wat goed gekleed betekende.


2.Honest Meyer


Maier Suchowljansky werd geboren op 4 juli 1902 en stierf op 15 januari 1983. Deze Amerikaanse gangster floreerde, net zoals Capone, in de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw. In 1911, toen hij verhuisde vanuit het Russische Rijk naar New York, nam hij de naam Meyer Lansky aan.


Misdaadnetwerk


Nadat Capone werd veroordeeld in 1931, werd Meyer pas echt een grote naam. Hij zorgde ervoor dat rivaliserende straatbendes zich in een nationaal misdaadnetwerk opnamen, waardoor er gericht werd op economisch nut en niet meer op onderlinge verschillen. Zijn eerste kapitaal werd verdiend door drank te verhandelen tijdens de drooglegging, maar tijdens zijn carrière hield hij zich vooral bezig met de gokindustrie. Zijn bijnaam, ‘Honest Meyer’, heeft hij vooral te danken aan het feit dat niemand het lukte om hem gerechtelijk voor een daad te veroordelen. In 1983 stierf hij aan een hartaanval als vrij man.


3.De Lange/De Dominee


Klaas Bruinsma, ook wel bekend als ‘De Lange’ en/of ‘De Dominee’, was een Nederlandse drugsbaron die leefde van 6 oktober 1953 tot 27 juni 1991. Hij werd beschouwd als de vader van de Nederlandse drugshandel. Hij is een grote inspiratiebron van allerlei criminelen. ‘De Dominee’ handelde in drugs, voerde liquidaties uit en kocht mensen om.


Inspiratiebron


De bijnaam ‘De Lange’ is te danken aan zijn lengte. En de bijnaam ‘De Dominee’ kreeg hij omdat hij altijd zwarte kleding droeg. Daarnaast wilde hij altijd anderen de les lezen, wat hem ook een dominee status gaf. Niet alleen voor de criminelen maar ook voor de politie was Bruinsma een inspiratiebron. Door hem kwam het besef dat de georganiseerde misdaad in Nederland op een andere manier aangepakt moest worden. Bruinsma staat naast zijn criminaliteit ook bekend om zijn vermeende affaire met Mabel Wisse Smit.


De grote berg


In 1990 werd een grote partij van 45.000 kilo hasj, in de volksmond ook wel ‘de grote berg’ genoemd, ontdekt door de politie. Volgens ingewijden was het logisch dat deze partij werd gevonden. Een van hen zegt hierover: “D’r was zo gruwelijk veel over geluld, dat zo ongeveer half Nederland wist dat er iets aan zat te komen en dus de politie ook”. Deze vangst was een grote klap voor Bruinsma en hij begon zelf steeds meer drugs te gebruiken waardoor hij zwakker werd. Hij werd op 27 juni 1991 doodgeschoten voor het Amsterdamse Hilton hotel door Martin Hoogland, een ex-politieman die voor de Joegoslavische maffia was gaan werken.


4.The Godmother


Tetje Fatimah Martje (Thea) Moear werd op 23 augustus 1951 geboren in Amsterdam. Zij staat bekend als de moeder van de Nederlandse drugshandel, ‘The Godmother’. Zij had samen met bovengenoemde Bruinsma, en een derde compagnon welke ‘De Snor’ werd genoemd, een drugsimperium dat zij ‘de firma’ noemden. Zij openden in Zwitserland een rekening: ‘De Dappere Drie’. Binnen de firma deed zij de financiën en zou zij de opdrachten hebben gegeven voor de moord op mensen die hun verplichtingen niet nakwamen. De administratie gebeurde uit veiligheidsoverwegingen in geheimtaal.


De genen van Blonde Greet


Thea zelf is niet zo enthousiast over haar eigen bijnaam: “Dat klinkt zo overdreven, alsof ik heel wat ben.” Toch wordt zij door anderen wel als heel wat gezien in de criminele wereld en dit is niet gek aangezien haar verleden. Blonde Greet, oftewel Gijsje Balk, was haar moeder. Blonde Greet nam veel meer risico’s dan haar dochter, door bijvoorbeeld heroïne in een koffer te vervoeren vanuit Singapore. The Godmother kreeg de criminaliteit dus met de paplepel ingegoten.


Naar Panama en weer terug


The Godmother heeft een schoon strafblad en op haar 34ste, in 1985, ging zij met pensioen. Na Bruinsma’s dood besloot zij naar Panama te vertrekken om daar verder te leven. Daar werd zij, met haar Italiaanse partner, in 2000 opgepakt en beschuldigd van drugssmokkel van Europa naar Panama. In 2005 kwam zij weer vrij. Thea leeft tegenwoordig in alle rust in Nederland.

Bronnen:

nos.nl, Colombia levert Peruaanse drugsbaron De Slak uit

alletop10lijstjes.nl, Top 10 beruchte drugsbazen

kunst-en-cultuur.infonu.nl, Al Capone &Co.:De machtigste maffiabazen in de geschiedenis

documentairenet.nl, Hoge bomen in de misdaad Klaas Bruinsma

volkskrant.nl, Keihard gewerkt voor de firma

rtlnieuws.nl, Vrouwen in top onderwereld: hoe realistisch is Penoza?

wikipedia.nl, Klaas Bruinsma (drugsbaron)

wikipedia.nl, Al Capone

wikipedia.nl, Meyer Lansky

wikipedia.nl, Thea Moear

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org, Al Capone in 1930
commons.wikimedia.org, Meyer Lansky
commons.wikimedia.org, Al Capone Mugshot

Ook interessant: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.