Geen afbeelding beschikbaar

4 Nederlandse motorclubs en hun omstreden geschiedenis

Op donderdagavond 8 april 2016 vond er een confrontatie plaats tussen de Hells Angels en de Mongols in het Van der Valkhotel in Rotterdam. In het restaurant werd niet alleen gevochten maar ook geschoten. Dit is niet het enige incident wat plaats heeft gevonden tussen rivaliserende motorclubs. Door de hoeveelheid van de motorclubs in Nederland en de haat jegens elkaar raken de motorclubs vaak slaags.


1. De Hells Angels


In 1948 werd de Hells Angels Motorcycle Club opgericht in Californië. De oprichters waren ex-militairen die zich, door hun oorlogsverleden, wilden afzetten tegen de samenleving. Het zou zo kunnen zijn dat er een verband is tussen de legereenheid waarin de mannen zaten en de naam van de motorclub. De bommenwerper die als eerste 25 vluchten had voltooid, kreeg de bijnaam Hell’s Angels. Waarna de hele legereenheid deze naam overnam.


Kriedler Ploeg Oost


Voorganger van de Nederlandse Hells Angels afdeling was de Kreidler Ploeg Oost in Amsterdam-Oost. In de jaren ’60 namen ze de naam Hells Angels aan. Pas in 1978 werd deze groep in Nederland officieel erkend. De handelingen van de Hells Angels staan in het teken van de officiële doelstelling: het organiseren van activiteiten voor jongeren en motorliefhebbers.


2. Satudarah


In 1990 werd door negen Molukse vrienden Satudarah MC Maluku opgericht in Moordrecht. Zij besloten een motorclub op te richten omdat zij hielden van motorrijden en zich cultureel verbonden voelden. In het Maleis betekent Satudarah ‘één bloed’. Tegenwoordig is de motorclub niet meer alleen gericht op de Molukse nationaliteit maar noemen zij zich een multiculturele motorclub en hebben zij inmiddels afdelingen verspreid over tientallen landen.


One Blood


In 2015 werd de documentaire One Blood uitgezonden waarin we een exclusief kijkje kregen in de Nederlandse afdeling van Satudarah. De documentaire opent met een lid van Satudarah die geslagen wordt omdat hij contact zou hebben gehad met justitie. De hoofdrolspeler van deze documentaire werd begin 2016 veroordeeld tot vier jaar cel vanwege wapenbezit en wapenhandel.


3. No Surrender


In 2013 werd No Surrender opgericht door Klaas Otto. Klaas Otto was eerst een bestuurder van Satudarah, maar door onvrede met deze club besloot hij No Surrender op te richten. Sommige leden van de Hells Angels én de voormalig frontman van Satudarah (en zijn 75 motorvrieden) stapten over naar deze nieuwe club. Het doel van No Surrender is alle religies samen te voegen en een broederschap te vormen.


4. Mongols


Net zoals de Hells Angels zijn ook de Mongols opgericht in Californië in 1969. De club heeft vooral voormalig leden van bendes uit Los Angeles. Nederland heeft pas sinds 2014 een afdeling. Deze werd waarschijnlijk opgezet door leden uit Duitsland. In Duitsland zijn verschillende afdelingen van de Mongols verboden omdat zij door de continue conflicten met de Hells Angels als een gevaar worden beschouwd.


Rivaliteit


Satudarah, No Surrender en de Hells Angels voeren een machtstrijd uit in Nederland. Dit zorgt steeds vaker voor grote confrontaties. De politie is bang dat er een heuse ‘bikewar’ ontstaat tussen de Hells Angels, Satudarah en No Surrender. Tussen de Mongols en de Hells Angels was het tot voor kort rustig in Nederland, terwijl de rivaliteit in het buitenland enorm was. Tot de confrontatie van donderdagavond 8 april 2016.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Zenobia

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Special maand van de geschiedenis

Tijdelijke actie! Neem vóór donderdag 31 oktober een abonnement, dan ontvang je deze extra dikke special.

Kolenmijn 1

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Zeppelin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.