Ibrahim I

5 november jarig: Ibrahim I

Ibrahim I was één van de beroemdste sultans van het Ottomaanse Rijk. Er is een anekdote over hem waarin beschreven wordt hoe hij de vissen in zijn vijver gouden munten voerde. Hij was gestoord, had een obsessie voor dikke vrouwen, was depressief en stond bekend om de chaos die er onder zijn regime ontstond. Ibrahim I werd geboren op 5 november 1615.

Paranoia na de dood van Murat IV

Ibrahim werd geboren in Constantinopel. Zijn vader was sultan Ahmed I en zijn moeder was Maypeyker Kosem Sultan. Omdat hij op jonge leeftijd al duidelijk krankzinnig was, had men hem zijn hele jeugd opgesloten in het paleis van de harem van zijn vader.

Murat IV, de broer van Ibrahim, was na de dood van hun vader sultan geworden en liet al zijn broers executeren, behalve Ibrahim, omdat Ibrahim gek was en dus niet als bedreiging werd gezien. Pas op zijn sterfbed gaf Murat opdracht om ook Ibrahim te laten executeren. Hij dacht dat het beter zou zijn om de dynastie te laten eindigen dan om zijn krankzinnige broer aan de macht te hebben. Zijn wens werd echter niet opgevolgd.

Hierdoor werd Ibrahim de nieuwe sultan, Ibrahim I. Toen hij uit de harem werd gehaald om te regeren dacht hij eerst dat hij zou worden geëxecuteerd, omdat hij gehoord had wat er met zijn broers was gebeurd. Hij moest overgehaald worden door zijn moeder en pas toen hij persoonlijk het lichaam van Murat had geïnspecteerd begon hij te geloven dat hij daadwerkelijk de nieuwe sultan was.

Geen politiek leider

Ibrahim wilde geen sultan zijn. Hij was depressief, had neurotische aanvallen en bleef zeer bang om vermoord te worden. In tegenstelling tot zijn voorgangers was hij niet opgeleid om over het immense Ottomaanse rijk te regeren. Hij bemoeide zich liever niet met de politiek, waardoor zijn moeder en de vizier (de hoogstgeplaatste adviseur van de sultan) vrij eenvoudig hun invloed konden uitbreiden.

Ibrahim besloot zich ondertussen vooral bezig te houden met zijn harem. Van jongs af aan had zijn moeder hem geleerd om toe te geven aanzijn seksuele lusten, omdat ze bang was dat Ibrahim geen kinderen zou krijgen en de dynastie ten einde zou komen. Hij beschikte over een harem die uit meer dan 200 vrouwen bestond. Omdat hij een obsessie voor dikke vrouwen had, gaf hij bevel om de dikste vrouw uit het rijk te laten zoeken en naar hem toe te brengen. Hij gaf haar de naam Şeker Pâre, letterlijk vertaald: ‘stuk van suiker’. Ondertussen was zijn moeder, Maypeyker Kosem, degene die de echte belangrijke beslissingen in het rijk nam.

Dieptepunt van het Ottomaanse Rijk.

Door toedoen van Ibrahim raakte het Ottomaanse Rijk in verval. Zijn liefde voor sieraden en cadeaus speelden de corruptie in het rijk in de kaart. Hij ging zich steeds krankzinniger gedragen en op een gegeven moment liet hij bijna zijn hele harem van inmiddels 280 vrouwen verdrinken. Er werd een complot tegen hem gesmeed waar bijna alle hooggeplaatste officieren en adviseurs bij betrokken waren. Zelfs de moeder van de sultan behoorde tot de samenzweerders. Op 8 augustus 1648 werd Ibrahim I door een groep mannen terug in de gouden kooi gestopt waarin hij opgroeide. In tegenstelling tot de vorige keer werd hij nu wel vermoord. Op 18 augustus werd hij gewurgd en opgevolgd door Mehmed IV: één van zijn negen zoons.

De regering van Ibrahim I staat nog altijd bekend als één van de dieptepunten van het Ottomaanse Rijk. Na zijn dood is er nooit een sultan Ibrahim II geweest: geen sultan wilde zijn kind naar hem vernoemen.

Bronnen:

  • Britannica: Ibrahim: Ottoman Sultan
  • Andrew Wheatcroft: The Enemy at the Gate: Habsburgs, Ottomans and the Battle for Europe (2008)
  • Selcuk Aksin Somel: The A to Z of the Ottoman Empire (2003)
  • Gábor Ágoston, Bruce Alan Masters: Encyclopedia of the Ottoman Empire (2009)
  • Mehrdad Kia: The Ottoman Empire: A Historical Encyclopedia (2017)

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.