5 november jarig: Ibrahim I

Hij is één van de beroemdste sultans van het Ottomaanse Rijk. Er is een anekdote over hem waarin beschreven wordt hoe hij de vissen in zijn vijver gouden munten voert. Hij is gestoord, heeft een obsessie voor dikke vrouwen, is depressief en staat bekend om de chaos die er onder zijn regime ontstaat. Ibrahim I wordt geboren op 5 november 1615.

Ibrahim werd geboren in Constantinopel. Zijn vader was sultan Ahmed I en zijn moeder was Maypeyker Kosem Sultan. Omdat men van mening was dat hij krankzinnig was werd hij op jonge leeftijd opgesloten in een gouden kooi. Zijn broer Murat IV was na de dood van zijn vader sultan geworden en liet al zijn broers executeren, behalve Ibrahim, omdat Ibrahim gek was. Pas op zijn sterfbed gaf hij opdracht om ook Ibrahim te laten executeren. Hij dacht dat het beter zou zijn om de dynastie te laten eindigen dan om zijn krankzinnige broer aan de macht te hebben. Zijn wens werd niet opgevolgd: Ibrahim werd de nieuwe sultan, Ibrahim I.

Ibrahim wilde geen sultan zijn. Hij was depressief, had neurotische aanvallen en was zeer bang om vermoord te worden. Hij bemoeide zich niet met de politiek en besloot zich vooral bezig te houden met zijn harem die uit meer dan 200 vrouwen bestond. Toen hij genoeg van de vrouwen had, gaf hij bevel om de dikste vrouw uit het rijk te laten zoeken en naar hem toe te brengen. Hij gaf haar de naam Şeker Pâre, letterlijk stuk van suiker, en zij kreeg veel macht over Ibrahim. Ondertussen was zijn moeder, Maypeyker Kosem, degene die de echte belangrijke beslissingen in het rijk nam.

Door toedoen van Ibrahim raakte het Ottomaanse Rijk in verval. Hij werd steeds gekker en op een gegeven moment liet hij bijna zijn hele harem van 280 vrouwen verdrinken. Hierdoor werd hij door een groep mannen teruggestopt in de gouden kooi waarin hij opgroeide. En in tegenstelling tot de vorige keer werd hij nu wel echt vermoord. Hij werd op 18 augustus 1648 gewurgd.

Meer weten

Meer lezen over: 

Meer lezen over: 

Landen: 

Personen: 

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!