Geen afbeelding beschikbaar

6 maart jarig: Nagako Kuni

Nagako Kuni was de langst levende keizerin die Japan ooit heeft gekend. Ze zag haar geboorteland achtereenvolgens uitgroeien tot een grootmacht, verwoest worden door oorlog en uiteindelijk weer herrijzen dankzij een ongekende economische ontwikkeling. Vanwege haar teruggetrokken bestaan bleef de vrouw van keizer Hirohito voor veel Japanners echter een gesloten boek. Nagako Kuni werd geboren op 6 maart 1903.

Verkozen door Keizer Hirohito

Nagako Kuni was de oudste dochter van veldmaarschalk Kuniyoshi Kuni. Ze werd geboren in het Azabu district in Tokio en groeide op in een periode waarin Japan nog in isolement verkeerde. De aristocratendochter kreeg onderwijs aan een meisjesschool in Tokio, een speciale onderwijsinstelling voor kinderen van de Japanse elite. Toen Nagako Kuni veertien jaar oud was, koos de Japanse kroonprins Hirohito haar tot zijn toekomstige vrouw. Ze had geen andere keuze dan zich met de latere Japanse keizer te verloven.

Leven als keizerin

Vervolgens begon Kuni met een zesjarig trainingsprogramma dat haar de benodigde competenties voor haar toekomstige taak als keizerin bijbracht. Op 26 januari 1924 trouwde Kuni met Hirohito en bijna drie jaar later, na de troonsbestijging van de 124e keizer van Japan op 25 december 1926, werd ze keizerin-gemalin van Japan. Ondanks dat Kuni niet zelf voor het huwelijk had gekozen, was ze trouw en toegewijd. Evenals haar man overigens, want in tegenstelling tot zijn voorgangers besloot keizer Hirohito afstand te doen van zijn 39 ‘bijvrouwen’. Het keizerlijk paar kreeg in totaal zeven kinderen, waarvan pas de vierde een jongen was. Troonopvolger Akihito werd geboren op 23 december 1933.

Isolement

Maar weinig Japanners kwamen tijdens haar lange leven iets te weten over Kuni’s persoonlijkheid. Toch werd ze gewaardeerd als keizerin. Hoewel ze niet veel in de openbaarheid trad, vergezelde Kuni haar man in 1971 bij een staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Ze was erg gesteld op tradities en een groot liefhebber van traditionele Japanse schilder-, dicht- en kalligrafeerkunst. Kuni ontwikkelde zichzelf ook tot een bekwaam kunstenares.

Laatste jaren van Nagako Kuni

Na het overlijden van keizer Hirohito op 7 januari 1989 besteeg Akihito de troon, en kreeg Kuni de weduwentitel ‘Keizerin Dowager’. Haar eigen gezondheid was toen ook al verslechterd. Kuni trok zich terug in het Fukiage Omiya Paleis, waar ze nog veel bezoek kreeg van familie. In 1995 gold ze als de langst levende Japanse keizerin. Op 16 juni 2000 overleed Nagako Kuni op 97-jarige leeftijd, nadat ze 74 jaar keizerin van Japan was geweest. Haar zoon Akihito gaf Kuni de postume eretitel ‘Keizerin Kōjun’.

Bronnen

BBC, Japan mourns empress Nagako, 25-7-2000

Kunaicho, Emperor Showa and Emperor Kojun

Itoko Koyama, Nagako, Empress of Japan, 1958

Afbeelding

Wikimedia, Empress Kojun (Nagako) at (...), 1926

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.