Geen afbeelding beschikbaar

7 december jarig: Wim Klinkenberg

Hij blijft zijn hele leven communist en noemt zichzelf na de val van de Muur de laatste stalinist van Nederland. Door zijn opvattingen komt hij vaak in conflict met collega’s en is hij een omstreden journalist. Ook staat hij bekend als een fel tegenstander van het koninklijk huis. Wim Klinkenberg werd geboren op 7 december 1923.


Wim Klinkenberg werd geboren als zoon van Jacob Klinkenberg en Nelly Stikker. Zijn vader was directeur van de hoofdvestiging van Zuivelfabriek NV `Hollandia' in Vlaardingen. Wim Klinkenberg volgde de HBS in Schiedam en was in zijn jeugd lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). In 1945 werd hij tevens lid van de Sociaal Democratische ArbeidersPartij (SDAP), de latere PvdA. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam en stapte in 1948 over naar de Communistische Partij Nederland (CPN). Ook werd hij journalist voor het communistische blad De Waarheid.


Klinkenberg baarde in Nederland opzien door militaire operaties van de Sovjet-Unie te verdedigen. Zelfs in de tijd dat de meeste communisten in Nederland hun sympathie voor de Sovjet-Unie verloren nam Klinkenberg het nog steeds voor hen op. Om deze reden werd hij in 1963 ontslagen bij De Waarheid en in 1966 geroyeerd als lid van de CPN. Hij ging als hoofdredacteur bij het Amsterdamse blad Uit werken en bleef daar actief tot 1988.


Klinkenberg viel verder op door in 1979 een boek vol met beschuldigingen aan het adres van prins Bernhard te schrijven. Klinkenberg schreef onder andere dat Bernhard een naziverleden had en corrupt was. Daarnaast beweerde hij dat Bernhard aan Hitler had aangeboden om Nederland in naam van het Derde Rijk als stadhouder te besturen.


Door collega’s werd Klinkenberg steeds meer gezien als een journalist die overal complotten achter vermoedde die er niet waren. Ondanks zijn blijvende stalinistische sympathieën genoot Klinkenberg veel respect voor zijn werk bij de vakbond. Zo was hij vanaf 1968 tot 1994 was hij vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Omdat hij de verbanning uit de Sovjet-Unie van de dissidente schrijver Alexander Solzjenitsyn verdedigde, besloot de NVJ dat hij nooit voorzitter van de vereniging mocht worden. Wim Klinkenberg overleed na een slopende ziekte op 7 oktober 1995 in Amsterdam.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!