Geen afbeelding beschikbaar

Aanslag op keizer Constantijn

Na twintig jaar keizer te zijn geweest wordt Maximianus in 305 gedwongen om af te treden. De oude man vindt het echter veel te moeilijk om zijn positie op te geven. Al snel begint hij daarom met het plotten van een machtsovername, waar uiteindelijk onder meer zijn zoon Maxentius, zijn dochter Fausta en zijn schoonzoon Constantijn het slachtoffer van worden.

In 305 werd de Romeinse keizer Maximianus door zijn mede-keizer Diocletianus gedwongen om samen met hem af te treden. Twintig jaar eerder waren de twee ook samen aan de macht gekomen, maar Diocletianus vond het tijd om het stokje door te geven. Na hun gezamenlijke troonafstand werden de twee opgevolgd door Constantius, keizer van het Westen, en Galerius, keizer van het Oosten. Maximianus was echter niet tevreden met zijn gedwongen pensioen en besloot zich al snel weer in de politiek te mengen.

Conflict met Constantijn

In de zomer van 306 maakte keizer Constantius met zijn leger de oversteek naar Brittannia om daar een opstand neer te slaan. Tijdens de reis kreeg hij echter veel last van zijn gezondheid, waarop hij zijn zoon Constantijn verzocht zich zo snel mogelijk bij hem te voegen. Constantijn bevond zich echter aan het hof van Maximianus, omdat hij een relatie had met diens dochter Fausta. Maximianus voelde waarschijnlijk aan wat er stond te gebeuren en besloot de opvolging te dwarsbomen door Constantijn tegen te houden, maar die ontsnapte aan zijn aandacht en arriveerde uiteindelijk toch bij Constantius, die Constantijn op 25 juli 306 uitriep tot de nieuwe keizer van het West-Romeinse Rijk.

Maxentius

In Rome riep de Keizerlijke Garde niet veel later Maximianus’ zoon Maxentius uit tot keizer. Maar die vreesde niet genoeg gezag te hebben om alleen te heersen, en stelde daarop zijn vader aan als mede-keizer. Dit alles tot grote onvrede van Galerius, de keizer in het Oosten, die liever zijn eigen onder-keizer Severus had gezien als heerser van het Westen. Maximianus besloot daarop vrede te sluiten met Constantijn, om zo een gezamenlijk front te vormen tegen Galerius. De alliantie werd bezegeld met de voltrekking van het huwelijk tussen Fausta en Constantijn. Op 16 september 307 werd het leger van Severus en Galerius verslagen.

Verraad

In 308 kreeg Maximianus echter ruzie met zijn zoon Maxentius, die hem in zijn ogen niet genoeg macht gunde. De oude keizer besloot zich daarop terug te trekken aan het hof van Constantijn. Maximianus bleef echter verlangen naar de macht en in juli 310 zag hij zijn kans schoon. Op het moment dat Constantijn op veldtocht was tegen een aantal opstandige stammen liet Maximianus het bericht verspreiden dat Constantijn dood was, en riep hij zichzelf uit tot de nieuwe keizer. De meeste soldaten weigerden zich echter bij hem aan te sluiten, waardoor Maximianus zich genoodzaakt zag te vluchten naar Marseille. Daar werd hij gevangen genomen door Constantijn, die terug had moeten keren van zijn veldtocht om zijn schoonvader tot de orde te roepen.

Complot

Fausta

Fausta

Maximianus sloot vervolgens opnieuw vrede met Constantijn, die besloot hem zijn eerdere misdaden te vergeven en hem zijn vrijheid terug te geven. Het duurde echter niet lang of Maximianus had al weer een nieuw plot bedacht om de macht te grijpen, ditmaal door Constantijn in zijn slaap te vermoorden. Toen hij zijn dochter Fausta echter vertelde over zijn plannen, besloot zij meteen haar man te waarschuwen. Die gaf daarop een eunuch opdracht om in zijn bed te gaan liggen, terwijl hij zichzelf elders in de kamer verstopte.

Aanslag op Constantijn

Toen het vervolgens donker was geworden sloop Maximianus de slaapkamer binnen en begon hij meteen fanatiek in te steken op de persoon in het bed. Op dat moment kwam Constantijn echter met een aantal soldaten tevoorschijn, waarop Maximianus realiseerde dat zijn plan was mislukt. Enkele dagen later werd Maximianus zelf dood gevonden in een kamer van het paleis, hangend aan een koord. Of hij zichzelf om het leven heeft gebracht of dat hij is vermoord in opdracht van Constantijn, is niet bekend.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt