Hoe groeide de stadstaat Rome uit tot een reusachtig wereldrijk? En hoe ging het rijk ten onder. Een beknopt overzicht van de geschiedenis van het Romeinse Rijk.
Constantijn I de Grote
Op 11 december 361 hield Julianus Apostata, na een bloedige machtsstrijd, zijn intocht als Romeinse keizer in Constantinopel.
Hoe en waarom viel het Romeinse Rijk?
In het Romeinse rijk was er niet sprake van één religie, maar waren er meerdere godsdiensten. Hoe beleefden de Romeinen hun religies?
Om genoeg steun te krijgen van de Romeinse soldaten voor zijn eigen keizerschap, besluit Valentinianus in 364 n. Chr. zijn broer tot medekeizer te benoemen
De basiliek van Sint Pieter in Vaticaanstad is één van de grootste en meest bekende kerken ter wereld. Het werd gebouwd op het graf van de heilige Petrus, naar wie de kerk vernoemd is.
Terwijl de gladiatoren beginnen aan hun strijd tot de dood, begeeft een monnik zich op het strijdtoneel van het Colosseum. Hij komt tussen beide en pleit voor het einde van de gladiatorenspelen. Enkele dagen na de actie van de monnik, die plaatsvond op 1 januari 404, worden de gladiatorenspelen per decreet verboden door de keizer Honorius.
Zondag 3 februari 2013 was het precies 1700 jaar geleden dat de keizers Constantijn en Licinius het Edict van Milaan bezegelden.
Dankzij een visioen vlak voor de Slag bij de Milvische Brug in 324 groeit Constantijn uit tot de machtigste figuur in het West-Romeinse rijk.
Bij de slag bij de Milvische brug nam Constantijn het op tegen zijn rivaal Maxentius. De slag had grote invloed op het Romeinse Rijk en op het Christendom.
Eén van de dodelijkste aardbevingen ooit vond in 526 plaats in het Turkse Antiochië, dat toen nog onderdeel van het Byzantijnse Rijk was.
De Byzantijnse hoofdstad Constantinopel was een belangrijk handelskruispunt. In het begin van de middeleeuwen was het de machtigste handelsstad van Europa.