Geen afbeelding beschikbaar

Abraham Lincoln had mogelijk een spierziekte

De Amerikaanse president Abraham Lincoln (1861-1865) had volgens zijn tijdsgenoten een merkwaardig loopje. Historici hebben lange tijd gedacht dat Lincoln leed aan het Marfansyndroom, dat voor een afwijking in het bindweefsel zorgt. Recentelijk onderzoek wijst echter uit dat Lincoln mogelijk leed aan de spierziekte Spinocerebellar ataxia. Wetenschappers van de Universiteit van Florida kwamen tot de ontdekking toen ze bloedverwanten van de president onderzochten.

Abraham Lincoln had een opvallend voorkomen. Hij had buitenproportioneel lange armen en benen en liep bovendien onhandig. Om deze reden dachten historici lange tijd dat Lincoln leed aan het Marfansyndroom. Mensen met deze aandoening hebben immers lange armen en slappe gewrichtsbanden waardoor ze raar kunnen lopen.

Ataxia

De Amerikaanse wetenschapper Laura Ranum werd in 1992 gebeld door een arts die haar een patiënt omschreef die aan ataxia leed. Dit is een ziekte die de motoriek van het slachtoffer aantast en uiteindelijk verlamming veroorzaakt. Het bleek dat veel familieleden van de patiënt ook leden aan deze ziekte. Toen Ranum de familie verder onderzocht, kwam ze erachter dat de familie afstamt van Abraham Lincoln. Sommige familieleden noemden de ziekte zelfs de ‘Lincolnziekte’.

Onderzoek

Nadat het onderzoek de kranten had gehaald, werd Ranum opgebeld door een Ataxiapatiënt die afstamde van Mary, de tante van Lincoln. Naar aanleiding van deze ontdekking zette Ranum een onderzoeksteam op en begon met het opsporen van afstammelingen van de grootouders van Lincoln. Hoewel dit onderzoek twintig jaar kostte en veel rondreizen vereiste, loonde het uiteindelijk. Het bleek dat veel van de bloedverwanten van Lincoln eveneens de aandoening bij zich droegen.

Het bloed van Lincoln

Om te bewijzen dat Lincoln de ziekte bij zich droeg, hebben de onderzoekers DNA van hem nodig. Aangezien bij de moord op Lincoln in 1865 genoeg bloed vloeide, zijn er voldoende voorwerpen van de president waar zijn bloed en dus ook zijn DNA op te vinden is. Om dit te verkrijgen is echter de toestemming nodig van de beheerders van de betreffende voorwerpen, die echter niet coöperatief blijken. “Welk historisch doel zou het dienen?” vraagt Kim Bauer, curator van het Abraham Lincoln museum in Springfield, zich af. “Ik ben ervoor om de president met rust te laten”.

Laura Ranum is het daar niet mee eens. “Als blijkt dat Abraham Lincoln daadwerkelijk de ziekte had, zou dat deze gevaarlijke aandoening in de publiciteit zetten.”

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!