Beatrice de Graaf over de macht in Europa
Iedereen in Nederland kent Beatrice de Graaf als terrorisme-expert, maar als hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht is ze ook vaak te vinden in de historische archieven. Op de Geschiedenis Magazine LIVE dag interviewde Ivo van de Wijdeven De Graaf over het resultaat: haar boek over de eerste gezamenlijke Europese strijd tegen terreur, de basis voor ons huidige veiligheidsbestel.
In de 19de eeuw is er heel wat oorlog gevoerd, dat is bekend, maar ook diplomaten zaten niet stil. De Graaf ontdekte een soort voorloper van de NAVO in de archieven dat op de achtergrond toch wat grote oorlogen heeft weten te voorkomen.
Maar wat heeft oude diplomatiek met het heden te maken?
Voor de Eerste Wereldoorlog beoefenden politici in Europa de kunst van machtsevenwicht. De kunst om op hoog niveau, zonder rekening te hoeven houden met de publieke opinie, diplomatieke overleggen te voeren en het algemene belang voor ogen te houden. Tegenwoordig lijkt die kunst te zijn verdwenen met bijvoorbeeld als gevolg de Brexit en het America First beleid van Trump.
Beatrice de Graaf weet haarfijn uit te leggen hoe het zit: van de vroegste wortels van America First en van Napoleon tot aan de Brexit.
Lees het gehele interview over de spraakmakende machtsgeschiedenis van Europa in het komende nummer van Geschiedenis Magazine!