Van Napoleon tot de moffenmeiden en de Elfstedentocht: Geschiedenis Magazine
Geschiedenis en alle achtegronden bij hedendaags nieuws. Komend nummer van Geschiedenis Magazine zit weer boordevol interessante verhalen! Met onder anderen:
Napoleon
Wist je dat Napoleon fake news al inzette rond 1800?! Een beroemd en indrukwekkend schilderij: Napoleon op de brug bij Arcole, met de revolutionaire Franse vlag in de hand zegevierent over de Oostenrijkse troepen. Helaas voor Napoleon klopt dit beeld totaal niet. Napoleon viel tijdens de strijd zelf in een greppel en kwam tot aan zijn nek in het water te staan. Niemand in Parijs kwam dit te weten: Napoleon verspreidde fake news. En dit was lang niet de enige keer. Jasper Buiting vertelt de sterke verhalen die meehielpen om Napoleons imago op te krikken.
Geboorte moderne krant
In de Gouden Eeuw gingen heel veel Nederlanders naar school, waardoor er veel meer mensen konden lezen en schrijven dan in omringende landen. In de 17de eeuw werd dan ook de moderne krant als massamedium geboren. Nicoline van der Sijs, bekend van vele boeken over taalgeschiedenis, vertelt over haar nieuwe onderzoek naar deze vroege kranten. Hielden ze rekening met hun grote publiek?
Moffenmeiden
We kennen de beelden: ‘moffenmeiden’ die tijdens de bevrijdingsfeesten worden kaalgeschoren. Dat was geen ‘normale’ straf, zoals opsluiting of een boete. Kaalscheren is dan ook vooral een symbolische daad. Rianne Oosterom bespreekt waarom de ‘moffenmeiden’ juist zo gestraft werden.
Elfstedentocht in oorlogswinters
Een Elfstedentocht.. zou het ooit nog kunnen? Toevallig waren de oorlogswinters streng en werden er in moeilijke omstandigheden twee gehouden. Van de Duitsers mocht het: ze waren zeer gecharmeerd van de Friese schaatsmarathon. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt over de tochten van 1941 en 1942.