Hoe moesten na de oorlog de voormalige volgelingen van Hitler bereikt worden? In Nederland werd Marten Toonders animatie- en stripstudio ingezet om de boodschap van de Marshallhulp over te brengen. Frank Mehring laat ons kennismaken met de unieke filmpjes die hij afleverde.
Geschiedenis Magazine
Na de overwinning was het een dringende vraag, hoe te voorkomen dat Duitsland in de toekomst weer een wereldoorlog zou kunnen ontketenen. Lennaert van Heumen bespreekt de rol die het Marshallplan hierin speelde.
Twee jaar na de Tweede Wereldoorlog, zag het er allerminst goed uit voor Europa. Het continent lag in puin, oogsten mislukten en steenkool was schaars. Jorrit van den Berk en Albertine Bloemendal beschrijven waarom de ongewisse Europese toekomst ook de Verenigde Staten zorgen baarde, en hoe die uitmondden in het Marshallplan.
Op 26 april 1948 werd het eerste schip met Marshallhulp feestelijk binnengehaald in de haven van Rotterdam. Hoe werd de Amerikaanse steun gebruikt?
1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regenten radeloos en het land reddeloos. Wat gebeurde er tijdens het Rampjaar? En wat voor effect hadden de gebeurtenissen in 1672 op de Republiek?
Hoe konden de Amerikanen zich door de Japanse aanval op Pearl Harbor laten verrassen? Ruud Janssens vertelt welke cruciale inschattingsfouten de Amerikanen maakten, maar ook waarom de aanval een keerpunt was.
Het uit alle oudste Bijbelcodices verdwenen oorsprongsverhaal week af van de overgeleverde versie, zo blijkt uit onderzoek
In een tijd waarin vorsten en edellieden bekend stonden om hun grilligheid en ambitie komt stadhouder Frederik Hendrik naar voren als aardig. Waarom?
Stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms kregen negen kinderen. Amalia was een meester in het bedisselen van de dynastieke belangen.
In 1214 vond bij het Noord-Franse plaatsje Bouvines een veldslag plaats tussen Filips IV van Frankrijk en de bondgenoten van de Engelse Jan Platagenet.
Op 13 mei 1619 werd landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag onthoofd. Hij is kort daarop zonder enig ceremonieel begraven.
Maria van Bourgondië (1457-1482) heeft de geschiedenis van de Lage Landen vergaand beïnvloed, laat Edward De Maesschalck zien.