Geen afbeelding beschikbaar

België schaft de doodstraf af

België 1996- De Belgische regering heeft vrijdag het wetsontwerp goedgekeurd dat voorziet in de afschaffing van de doodstraf. De hoogste straf wordt vervangen door levenslange gevangenschap.

Bijna onvoorstelbaar, maar in 1996 schafte België, als laatste land in Europa, de doodstraf af. Vaak is er nog wel een verschil door de clausule ‘in vredestijd’ en ‘in oorlogstijd’. De doodstraf in België was zowel in oorlogstijd als in vredestijd tot 1996 van toepassing. Desondanks was de straf al lange tijd niet uitgevoerd. De doodstraf in gewone omstandigheden werd voor het laatst voltrokken in 1918. Nadien werd de straf automatisch omgezet in dwangarbeid. Maar de doodstraf bleef wel in het strafboek vermeld. In veel landen was er een verschil voor de doodstraf tijdens oorlog en in tijden van vrede. In België werden na de oorlog 241 collaborateurs gefusilleerd van de 2940 ter dood veroordeelden. De laatste executie vond plaats op 5 juni 1950.

Doodstraf in Nederland

In Nederland was de doodstraf in 1870 afgeschaft. Tijdens de Middeleeuwen werd het vonnis op veel verschillende manieren voltrokken. Toen de Fransen begin 19e eeuw Nederland hadden bezet, veranderde dat en werd de Code Pénal ingevoerd. Het betekende dat de doodstraf per 1800 voltrokken moest worden door middel van de Guillotine. De andere vormen, behalve wurging, werden verboden. De eerste keer dat de Guillotine in Nederland werd gebruikt was in 1812. Na vertrek van de Fransen werd echter weer overgegaan op ophanging. In Nederland werd de laatste doodstraf in vredestijd toegepast middels ophanging, op 31 oktober 1860 op Johannes Nathan.

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de doodstraf geherintroduceerd en op grote schaal uitgevoerd. Ook na de oorlog werd dit nog korte tijd doorgezet om de collaborateurs en deserteurs te straffen. 154 mensen kregen de doodstraf, waarvan er 39 ook daadwerkelijk werden gefusilleerd. De meeste doodvonnissen waren omgezet in levenslang.De laatste executie vond plaats op 21 maart 1952 op de Waalsdorpervlakte in Den Haag voor een vuurpeloton. Tot 1983 bleef de doodstraf mogelijk in het militaire strafrecht en het oorlogsstrafrecht. In 1991 was het ook verwijderd uit de desbetreffende wetten, slechts vijf jaar voordat België hiertoe overging, als laatste land van Europa.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!