Geen afbeelding beschikbaar

Bill Gates en ontwikkelingshulp

Het schrappen van een euro betekent al dat er minder vaccins kunnen worden gekocht

Aldus de oprichter van  Microsoft, Bill Gates. In een exclusief interview met de NOS uitte hij op 24 maart 2012 zijn zorgen over de mogelijke bezuinigingen van het kabinet-Rutte op de ontwikkelingssamenwerking. Hij meent dat als Nederland bezuinigt, andere landen dit als voorbeeld zullen nemen. Bovendien zou het de afspraken van 1970 schenden.

Europa lag na de Tweede Wereldoorlog in puin, terwijl de Verenigde Staten mede dankzij de oorlogsindustrie een bloeiende economie had. Onder de Amerikaanse president Harry Truman werd besloten om de Europeanen te helpen met de wederopbouw en ze middels het Marshallplan financieel te steunen, ook om communistische expansie vanuit de Sovjet-Unie richting West-Europa te voorkomen. In de jaren die volgen vestigde Harry Truman zijn aandacht op het feit dat de helft van de wereldbevolking in ellendige omstandigheden leefde.

Na WOII werd duidelijk dat arme gebieden directe hulp nodig hadden in tijden van hongersnood en burgeroorlog. Tijdens de Koude Oorlog was de hulp nog sterk verbonden met het ideologische gedachtegoed en speelde het winnen van zieltjes voor eigen doeleinden sterk mee. In 1970 spraken de 22 rijkste landen van de wereld met elkaar af om tenminste 0,7 procent van het Bruto Nationaal Product uit te besteden aan hulp aan de Derde Wereld. Op dit moment zit Nederland nog op deze beschavingsnorm; in totaal houden zo’n vijf landen zich nog aan de afspraak. Het lijkt erop dat het kabinet-Rutte fors zal korten op de ontwikkelingshulp, waardoor het uiteindelijke percentage zou kunnen dalen tot 0,15 procent.

Bill Gates is een actief voorstander van westerse ontwikkelingshulp en meent dat het onmisbaar is voor mensen in armoede. Alleen noodhulp bieden bij rampen is volgens hem niet voldoende. Zo zijn vaccins cruciaal in het voorkomen van ziektes en de aanleg van waterputten biedt een dorp vers water om uitdroging tegen te gaan.

Partners: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.