Freddie Mercury

Biografie van Freddie Mercury

Vandaag is het twintig jaar geleden dat Freddie Mercury overleed aan de gevolgen van aids. Hij werd bekend als de zanger van de groep Queen en groeide uit tot één van de populairste popartiesten aller tijden.

Freddie Mercury werd op 5 september 1946 als Farookh Bulsara geboren op het Afrikaanse eiland Zanzibar, waar zijn vader voor de Britse koloniale overheid werkte. Zijn ouders waren beiden Parsi, een volk dat voornamelijk in Iran en India woont. Op achtjarige leeftijd vertrok Farookh naar een kostschool in de buurt van Bombay. De vrienden die hij daar maakte begonnen hem Freddie te noemen. In 1963 verhuisde de familie Bulsara naar Londen. Freddie was toen 17 jaar oud.

Londen

Freddie haalde in Londen zijn diploma Art and Graphic Design aan de Ealing Art College. Ondertussen was gebleken dat hij gevoel voor muziek had en raakte hij bevriend met een aantal muzikanten. In 1969 voegde Freddie zich bij de band Ibex, die echter weinig succesvol werd. Een jaar later waagde hij een tweede poging met de band Sour Milk Sea. Ook deze poging mislukte vrij snel. In april 1970 sloot Freddie zich aan bij gitarist Brian May en drummer Roger Taylor. Zij zaten samen in een band genaamd Smile.

Queen

Met Freddie erbij werd de band omgedoopt tot Queen. Freddie had ondertussen zijn achternaam veranderd in Mercury. In 1971 sloot bassist John Deacon zich aan bij de band. Het kwartet had zijn eerste optreden in juni van dat jaar. De doorbraak van Queen kwam in 1974 met de singles Killer Queen en Now I'm Here. Een jaar later bestormden ze de hitlijsten met Bohemian Rapsody. Naar schatting heeft de band wereldwijd meer dan 300 miljoen albums verkocht, waardoor ze bij de meest succesvolle bands ter wereld behoort. Queen werd voornamelijk populair door hun spetterende liveoptredens. Het optreden van Queen tijdens het benefietconcert Live Aid in 1985 werd twintig jaar later zelfs verkozen tot beste liveopteden aller tijden.

Privéleven

Mercury was openlijk biseksueel. In het begin van de jaren zeventig had Mercury een relatie met May Austin. Zij woonden een tijdje samen, totdat de relatie stuk liep omdat Mercury een affaire kreeg met een mannelijke medewerker van een Amerikaanse platenmaatschappij. Hij en Mary bleven echter wel goede vrienden en Mercury refereerde vaak naar haar als zijn enige vriend. Bovendien schreef hij enkele liedjes over haar, waarvan Love of my Life de bekendste is. In de eerste helft van de jaren tachtig had Mercury een relatie met de Oostenrijkse actrice Barbara Valentin. Vanaf 1985 tot zijn dood in 1991 had Mercury een relatie met kapper Jim Hutton.

Aids

In 1987 werd de diagnose aids gesteld bij Mercury. Mercury heeft dit tijdens zijn leven echter nooit bevestigd. De geruchten in de media werden steeds hardnekkiger en Mercury ging er steeds slechter uitzien. Zijn gezondheid ging achteruit en in juni 1991 stapte hij uit Queen. Op 24 november 1991 overleed Mercury in zijn huis in Kensington. Na zijn dood werd pas openlijk bevestigd wat al langer duidelijk was: Mercury leed aan aids.

Ongekend populair

Na zijn dood bleef Mercury echter ongekend populair. Deze populariteit zet zich zelfs vandaag de dag nog voort. Zo was er op 18 november in Nederland nog een eerbetoon aan Mercury te zien in het Gelredome in Arnhem: The Queen Experience. Daarnaast moeten de duetten die Freddie Mercury met Michael Jackson opnam in 2012 uitkomen, de Queen Extravaganza toert in datzelfde jaar door de VS en aan het eind van 2012 komt er ook nog een film uit over de band. In 2018 verscheen een nieuwe film 'Bohemian Rhapsody'.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.