Britten nemen Falklandeilanden in
Op 3 januari 1833 weten de Britten de Falklandeilanden definitief in te nemen. Vanaf dat moment horen de eilanden bij de Britse overzeese gebieden.
Geschiedenis Falklandeilanden
De exacte datum waarop de eilanden ontdekt werden is onduidelijk. Wel is zeker dat voor de komst van de Europeanen in de zestiende eeuw de archipel onbewoond was.
In 1764 werd door de Fransman Louis-Antoine de Bougainville een marinebasis gesticht genaamd Port Louis. Een jaar later stichtten de Britten aan de andere kant van de archipel Port Egmont, niet op de hoogte zijnde van de Franse aanwezigheid. De Fransen verkochten hun basis aan de Spanjaarden. Na een korte oorlog in 1770 tussen de Britten en Spanjaarden werd het oosten van de archipel toegekend aan de Spanjaarden, en het westen aan de Britten.
3 januari 1833
In 1774 verlieten de Britten de archipel, gevolgd door de Spanjaarden in 1811. De Britten deden geen afstand van hun recht op soevereiniteit. Nog steeds waren de Falklandeilanden nauwelijks bewoond. In 1820 begon het inmiddels onafhankelijke Argentinië nederzettingen te stichten op de Falklandeilanden.
Op 3 januari 1833 wisten de Britten de Falklandeilanden definitief te bemachtigen door zich te beroepen op hun soevereiniteitsrecht. De Argentijnse bezetters werden verbannen en het eiland werd bewoond door Britten die de eerste vaste bevolking vormden van de archipel. De eilanden werden voortaan een overzees Brits gebiedsdeel met een autonome regering.
Falklandoorlog
Argentinië zag de archipel nog steeds als eigen territorium en claimde de Falklandeilanden te hebben geërfd van de Spaanse kroon. Bovendien liggen de eilanden dicht bij het Argentijnse vaste land. Vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw liepen de spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië op. Op 2 april 1982 vielen Argentijnse troepen de archipel binnen. Na 72 dagen van zware gevechten tussen Britse en Argentijnse troepen, heroverden de Britten op 14 juni 1982 de archipel. Zowel aan de Britse als aan de Argentijnse kant waren doden te betreuren. Deze korte oorlog staat bekend als de Falklandoorlog.
De oorlog maakte geen einde aan de spanningen tussen beide landen. Argentinië ziet de eilanden nog steeds als eigen territorium. Op 11 maart 2013 werd een referendum gehouden onder de eilandbewoners. Van de 1518 uitgebrachte stemmen waren 1513 voor het behoud van de huidige situatie. De uitkomst van het referendum heeft de spanningen niet verminderd.