Compagniesdochters verschijnt

Vrouwen in de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) leidden lange tijd een verborgen bestaan in de geschiedenisboeken. In Compagniesdochters, dat op Internationale Vrouwendag zaterdag 8 maart verschijnt, laat Michel Ketelaars zien dat de VOC wel degelijk ook vrouwelijke kanten had.

Vrouwen in een mannenbolwerk

De geschiedenis van de VOC is lang vooral een mannengeschiedenis geweest. De historici schrijven vrijwel altijd over mannen in het VOC-bestuur, mannen in de koloniën en mannen op de talrijke schepen van de compagnie. De vraag is of de VOC echt wel uitsluitend zo’n mannenbolwerk was. Recent onderzoek laat zien dat ook vrouwen een belangrijke rol hadden.

Michel Ketelaars neemt de lezer in Compagniesdochters mee langs een bonte stoet VOC-vrouwen: van meisjes die vermomd als man aanmonsteren op een VOC-schip (en aan boord heel wat risico’s het hoofd moeten bieden) tot de zogeheten ‘zielverkoopsters’, die geheel eigen manieren hebben om nieuwe bemanning voor de VOC-vloot te werven.

Vrouwendag in het Nationaal Archief

In het kader van Internationale Vrouwendag organiseert het Nationaal Archief een lezingenmiddag op zaterdag 8 maart. Met onder andere een interessante lezing over vrouwen bij de VOC. Verder vertelt de Britse auteur en TV-presentator Redmon O’Hanlon over zijn fascinatie voor de ontdekkingsreizigster en fotografe Alexandrine Tinne.

Kijk voor het volledige programma van 8 maart 2014 in de agenda op deze website.

Nationaal Archief

Het boek Compagniesdochters is vanaf 8 maart te bestellen in de webwinkel van het Nationaal Archief en in de boekhandel. Het verhaal over vrouwen in een om de VOC maakt ook deel uit van de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven.

In samenwerking met Uitgeverij Balans verschijnt bij 6 verhalen uit de tentoonstelling Het geheugenpaleis een publicatie. Deze zijn alle na verschijnen te bestellen via de webwinkel van het Nationaal archief, voor meer informatie klik hier.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.