Geen afbeelding beschikbaar

Dacia, het Roemenië van de oudheid

“De vlam van de democratie blijft branden.”

Het referendum over het aanblijven van de Roemeense president Traian Basescu is ongeldig verklaard. Veel Roemenen zijn ontevreden over de president, omdat hij zich zou bemoeien met het Roemeense juridische systeem. Tegenwoordig is Roemenië een democratie, maar het land was in de oudheid de locatie van het koninkrijk Dacia.

In de 7e eeuw voor Christus werd het huidige Roemenië bevolkt door een stam die door de Grieken de Getae werden genoemd. Dit volk stichtte in de 2e eeuw voor Christus het koninkrijk Dacia, dat toen het in aanraking kwam met de Romeinen al redelijk beschaafd was. De Daciërs verbonden zich echter aan de Scordisci en de Dardani, stammen die op vijandige voet met Rome verkeerden. Ook kozen de Daciërs tijdens de burgeroorlog van Caesar (49 v.Chr.-45 v.Chr.) voor zijn tegenstander, Pompeius Magnus. Caesar bereidde zich na zijn overwinning voor op een strafexpeditie, maar werd in 44 voor Christus vermoord voordat hij de kans kreeg om dit uit te voeren.

Nadat Rome in 30 voor Christus een keizerrijk werd, lieten de Romeinen Dacia enige tijd met rust. De Dacische koning Decebalus reorganiseerde in 85 na Christus zijn koninkrijk en zijn leger en maakte er een machtige staat van. Vervolgens trok hij met zijn leger de Romeinse provincie Moesia plunderend binnen, waardoor de Romeinse keizer Domitianus wel moest reageren. De Daciërs werden teruggedreven en de Romeinen vielen zelf Dacia binnen. Vanwege een oorlog met de Germaanse Marcomanni moesten ze zich echter weer terugtrekken en sloten ze een wapenstilstand met Decebalus.

De Romeinse keizer Trajanus kwam terug op dit verdrag. Hij viel Dacia binnen in 101 en versloeg de Daciërs tweemaal, bij Tapae in 101 en bij Hulpe in 102. De Dacische hoofdstad Sarmizegethusa werd ingenomen en Trajanus achtte de Daciërs onderworpen. Decebalus was echter niet verslagen en begon na de Romeinse terugtrekking in 105 opnieuw plundertochten uit te voeren. De tweede strafexpeditie van Trajanus maakte definitief een einde aan de Dacische weerstand en Decebalus pleegde zelfmoord in 106. De Romeinen vernietigden het Dacische koninkrijk en maakten van het gebied een Romeinse provincie.

Grofweg op de locatie van het vroegere koninkrijk Dacia ligt tegenwoordig de republiek Roemenië, dat haar naam dankt aan de Romeinse overheersing die begon in 106. Afgelopen zondag hielden de Roemenen een referendum over het wegsturen van de president Traian Basescu. Zijn aanhangers boycotten de volksstemming echter en het referendum mislukte.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!