Dag van de constitutie in Kazachstan
Op 30 augustus viert Kazachstan de Dag van de Grondwet. Die grondwet werd aangenomen op 30 augustus 1993, viereneenhalf jaar nadat het land onafhankelijk was geworden van de Sovjet-Unie.
Op 16 december 1991 verklaarde Kazachstan, als laatste van de voormalige Sovjet-staten, zich onafhankelijk. Een verklaring die op 25 december werd bekrachtigd. Daarmee kwam en einde aan de Kazachstaanse Socialistische Republiek, die in 1936 werd opgericht. Binnen de Sovjet Unie was het land altijd van groot belang geweest. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was het belang van het land vooral agrarisch. De sovjet regering voerde in de jaren '20 een uitgebreid collectivisatiebeleid. Net als overal in de Unie zorgde dat voor massale hongersnood in de jaren '30. In heel de Sovjet-Unie kwamen naar schatting meer dan zes miljoen mensen om. In Kazachstan overleefde 20% van de bevolking de hongersnoden niet.
Na de Tweede Wereldoorlog was Kazachstan juist het toneel van snelle industrialisatie. Het land was bijvoorbeeld een belangrijke pijler in het Sovjet-ruimtevaartprogramma, met bijvoorbeeld een lanceerbasis bij Bajkonoer. Bovendien heeft het land aanzienlijke olie- en gasreserves is het rijk aan chroom, uranium, zink en diamant.
De Sovjets gebruikten in 1949 ook Kazachstaans grondgebied voor nucleaire tests, namelijk het gebied rond de stad Semey in het noordoosten van het land. De tests hadden een desastreus effect op het milieu en de plaatselijke bevolking. Het zette kwaad bloed bij de Kazakken. Maar in de jaren van de koude oorlog waren zij niet in staat deze gevoelens te uiten. Pas toen de Sovjet Unie haar greep op haar vazalstaten begon te verliezen, zo halverwege de jaren '80, barstte het protest echt los. Vier jaar later erkende Moskou de Kazachstaanse soevereiniteit, en een jaar later was de onafhankelijkheid een feit.