Dag van de Revolutie in Burkino Faso
Op 4 augustus viert Burkina Faso de 'Dag van de revolutie'. Op deze dag in het jaar 1984 hernoemde Thomas Sankara (1949-1987) die middels een staatsgreep aan de macht gekomen was, het toenmalige Opper-Volta naar Burkino Faso: het 'land van de oprechte mensen.' Hij maakte van 4 augustus een nationale feestdag.
Burkina Faso werd in 1896 een Franse kolonie en maakte tot 1958 onder de naam Opper Volta deel uit van Frans West Afrika. Op 5 augustus 1960 kreeg het land haar onafhankelijkheid. Maar stabiliteit bleef uit. Vanaf de jaren '60 tot de jaren '90 volgden verschillende (militaire) staatsgrepen elkaar op. In november 1982 greep Jean-Baptiste Ouédraogo de macht. Nog geen jaar later, in augustus 1983, werd hij weer afgezet.
Revolutie van Sankara
Thomas Sankara was bij beide staatsgrepen betrokken. Hij was kapitein in het leger en in 1981 minister van informatie. Hij steunde Ouédraogo in diens revolutie en werd daarvoor beloond met de functie van premier in de nieuwe regering. Maar daarmee was Sankara niet tevreden, en greep in augustus 1983 dus zelf de macht. Hij werd president van de republiek en minister van Binnenlandse zaken. Sankara was een felle marxist-leninist. Hij was ook sterk gekant tegen de bemoeienis van Frankrijk met haar voormalige kolonie, al zocht hij wel de steun van dat land in internationale betrekkingen. Maar steun vond hij vooral in andere communistische landen, zoals Cuba en de landen van het Oostblok. Sankara's revolutie ging gepaard met een zogenaamde culturele revolutie. Daar zaten goede initiatieven bij, zoals een alfabetiseringscampagne, een vaccinatiecampagne en een plan voor herbebossing. Ook wist hij een einde aan de hongersnood te maken en kon het land zelfs voedsel gaan exporteren. Een aantal infrastructurele plannen waren minder succesvol.
Sankara vermoord
De mensenrechten stonden wel onder druk. Sankara richtte volkstribunalen op om de 'vijanden van het volk' te berechten. Hierbij moest de beklaagde zijn onschuld aantonen, in plaats van dat de aanklager de schuld moest bewijzen. Toch zijn veel Afrikanen positief over Sankara. Hij nam werkelijk maatregelen tegen corruptie, weigerde persoonsverheerlijking en leefde zelf ook sober. Op 15 oktober 1987 werd Sankara zelf vermoord bij een staatsgreep door Blaise Compaoré, die vond dat Sankara te dictatoriaal werd. Compaoré is nog steeds aan de macht, officieel op democratische grondslag. In 2010 werd hij voor de vierde keer gekozen voor een ambtstermijn van vijf jaar.