Geen afbeelding beschikbaar

De Amsterdam ArenA

Op 14 augustus 1996 werd de Amsterdam ArenA geopend. Jarenlang overleg over de bouw van het stadion leidde uiteindelijk tot de bouw in 1993. Na slechts drie jaar opende de ArenA zijn deuren. De ArenA is niet alleen het thuisstadion van Ajax, maar doet ook dienst als wedstrijdstadion bij belangrijke interlands en diverse evenementen.


Plannen voor Amsterdam ArenA


Met het idee dat de Olympische Spelen wellicht in Nederland gehouden zouden worden in 1992 werden in 1983 de eerste plannen gemaakt voor de bouw van de Amsterdam ArenA. De plannen werden echter gecanceld toen in 1986 bleek dat de Olympische Spelen niet in Nederland gehouden zouden worden. Met de plannen voor een olympisch stadion de deur uit, kwam er in 1987 een nieuw plan op tafel: een voetbalstadion. Stichting Amsterdam Sportstad was het brein achter de operatie en voorzag een groot voetbalstadion in Amsterdam zuidoost met plaats voor 55.000 bezoekers. In tegenstelling tot het Olympische ontwerp, waar maar 50% van de stoelen overdekt zouden zijn, zou het voetbalstadion enkel overdekte plaatsen bieden.


De ArenA krijgt steeds meer vorm


In 1990 krijgen de plannen steeds meer vorm en wordt er druk gezet op de bouw van de ArenA. De Amsterdamse voetbalclub Ajax ziet het stadion graag snel gebouwd worden omdat zij te kampen heeft met het niet meer afdoende stadion De Meer. Omdat de bouw van het stadion vooral aankomt op private investeerders worden plannen voor een evenementenhal geschrapt, maar wordt er wel geïnvesteerd in een stadion dat kan worden gebruikt voor diverse sportdoeleinden.


Opening Amsterdam ArenA


Het uiteindelijke ontwerp voor de ArenA werd gemaakt door de internationaal befaamde architect Rob Schuurman en in 1993 werd het begin gemaakt aan de bouw van het stadion. Op 18 maart 1995 kreeg het voetbalstadion, toen nog niet geheel af, zijn naam: de Amsterdam ArenA. De bouw van het stadion kostte drie jaar en 202 miljoen euro. Op 14 augustus 1996 vindt een feestelijke opening plaats. Met vernuftigheden als een uitschuifbaar dak, als eerste stadion in Europa, kreeg de ArenA veel bekijks en ontving het van de UEFA maar liefst 5 sterren.


Functies Amsterdam ArenA


De Amsterdam ArenA werd na de opening de thuisbasis van de Amsterdamse club Ajax, maar werd ook gebruikt voor verschillende interlands en grootschalige evenementen. Zo werd de Champions League finale tussen Real Madrid en Juventus in mei 1998 beslecht in de ArenA en werden er meerdere wedstrijden gespeeld tijdens het Europees Kampioenschap in 2000. Ook grote namen uit de muziekindustrie hebben opgetreden in de ArenA, waaronder U2, AC/DC, Michael Jackson, Eminem en Bruce Springsteen. Niet alleen internationale grootheden wisten het stadion vol te krijgen, maar ook Nederlandse artiesten hebben het stadion gevuld. Voorbeelden hiervan zijn André Rieu, de Toppers en André Hazes, na wiens overlijden ook een afscheidsdienst in de ArenA werd gehouden.


Toekomstplannen ArenA


De ArenA telt 53.052 plaatsen en is daarmee het grootste stadion in Nederland. Met name de hoogte van de ArenA is uniek, het heeft een hellingsgraad bij de tribunes van maar liefst 37 graden. Jarenlang waren er problemen met de grasmat in de ArenA, mede door de vele niet-sportieve evenementen die plaatsvonden in het stadion. Sinds de opening van de ArenA in 1996 is de grasmat tientallen keren vervangen. De frequentie waarmee de grasmat vervangen wordt is de laatste jaren wel aan het afnemen door nieuwe onderhoudstechnieken. Na een uitgebreide verbouwing in 2011 werden de tribunes vernieuwd, maar mogelijk is de ArenA nog niet klaar met verbouwen. De ArenA heeft zich kandidaat gesteld voor het EK in 2020 en in september 2014 zal bekend worden of de ArenA één van de stadions zal worden waarin gespeeld zal worden. Wanneer dit het geval is zal het stadion hoogstwaarschijnlijk wederom verbouwd moeten worden.      

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.