Postduif

De beste CIA spionnen waren geen mensen, maar duiven

Duiven staan bekend als de boodschapper van de mens, maar dat is niet het enige waar ze voor gebruikt worden. De CIA gaf in september 2019 geheime bestanden vrij die detailleren hoe onder andere duiven, maar ook dolfijnen en raven, werden getraind voor spionagedoeleinden tijdens de Koude Oorlog. De CIA gaf aan dat geen van de onderzochte tactieken uiteindelijk is gebruikt.

TACANA-project

Alle onderzoeken waren in het kader van het TACANA-project, een project tijdens de Koude Oorlog om dieren als spionagemiddel te gebruiken. Het rapport gaat gedetailleerd in op de verschillende manieren waarop dieren konden worden gebruikt voor spionagedoeleinden. Zo werden duiven getraind om met een camera op de borst over bepaalde gebieden in de Sovjet-Unie te vliegen, je zou kunnen zeggen dat dit de voorloper van de spionagedrone was. Dolfijnen zouden worden getraind om onderzeeboten te kunnen bespioneren en raven zouden worden gebruikt om zendertjes op vensterbanken te implementeren. In het rapport stond ook een handleiding die aangeeft hoe er met de dieren moest worden omgegaan en hoe de dieren kunnen worden gestuurd door middel van een laser. 

Het nut van duiven

Waarom raven en duiven werden gebruikt, is te verklaren door hun bijzondere vaardigheden. Deze intelligente vogels kunnen namelijk hun weg naar huis vinden vanaf elke plek op aarde. Ze kunnen worden afgezet op een plek waar ze nog nooit zijn geweest en ze kunnen hun weg terug vinden, honderden en duizenden kilometers "van huis". Daarnaast zijn duiven vaker gebruikt tijdens oorlogen, ook al was dat voornamelijk voor het doorgeven van boodschappen. De CIA had dus al ervaring met de training van duiven.

Postduif

Duiven tijdens de oorlog

Duiven zijn al eeuwen lang genbruikt door de mens als communicatiemiddel, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze voor het eerst gebruikt voor spionagedoeleinden. In 1914 had de Duitse uitvinder Julius Neubronner al bedacht dat duiven zouden kunnen helpen bij de oorlogsinspanning. Zo gebruikte hij duiven om vanuit de lucht te fotograferen. In 1907 had Neubronner een kleine, automatische camera uitgevonden die aan een postduif kon worden vastgemaakt. De camera maakte foto's op vooraf ingestelde tijden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had een tak van de Britse inlichtingendienst een Geheime Duifdienst die duiven in een container met een parachute boven het bezette deel van Europa liet vallen voor het verzet. Meer dan 1000 duiven kwamen terug met berichten met onder andere details over raketlanceringslocaties en Duitse radarstations.

Na de oorlog keek de Britse inlichtingendienst naar de mogelijkheid om duiven ook te gebruiken tijdens de Koude Oorlog. Uiteindelijk legden de Britten deze onderzoeken grotendeels stil, maar de Amerikanen namen de exploitatie van de duivenmacht regelrecht over. Het onderzoek liep nog tot de jaren ‘60 en in de jaren ‘70 werden er officiële proeven uitgevoerd. De laatste memo van het rapport, uit 1976, gaf aan dat Leningrad doelwit zou zijn van een spionage missie met duiven. Dit is waar het rapport eindigt, verder is niet duidelijk hoe veel daadwerkelijke missies met duiven zijn uitgevoerd en hoe veel informatie deze hebben opgeleverd. Er kan geconcludeerd worden dat de droom van een wezenlijke duivenmacht niet succesvol bleek te zijn en is weggevlogen. 

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.