De Britse kolonie Goudkust wordt het onafhankelijke Ghana
Op 6 maart 1957 wordt Goudkust officieel onafhankelijk van Groot-Brittannië. Deze Britse kolonie werd eeuwenlang bezocht door Europeanen die kwamen voor de handel in goud en slaven.
Slavenhandel in Europese forten
De eerste Europeanen die aankwamen in Goudkust waren de Portugezen in 1471, die er het eerste fort bouwden. Dit was later slechts één van de 76 forten. Deze waren in handen van Nederlanders, Engelsen, Fransen, Zweden, Denen en Portugezen.
Aan de kust van Ghana werden deze forten gebouwd om mensen te verhandelen tegen goederen zoals wapens. Tijdens binnenlandse conflicten werden hele dorpen gevanggenomen en als slaven aan de kust verkocht. Ook Nederland was een van de Europese mogenheden die aan de Goudkust in slaven handelde. Een belangrijke handelspartner van de Nederlanders was de koning van de Ashanti, een machtig volk in Ghana. Behalve de slavenhandel trok ook de goudhandel in Ghana veel Europeanen.
Fort Elmina
De Europese forten wisselden regelmatig van eigenaar, zo werd het Portugese Fort Elmina in 1637 veroverd door de Nederlanders. In de forten woonden geen vrouwen waardoor veel Nederlandse mannen relaties met lokale vrouwen aangingen. In het dorp Elmina zijn daarom nog steeds mensen met een Nederlandse achternaam. De forten in Elmina en Accra, tegenwoordig de hoofdstad van Ghana, waren de twee belangrijkste forten.
Fort Elmina was jarenlang het centrum van de Nederlanders in Goudkust tot het in 1871 aan de Engelsen werd verkocht. In 1850 hadden de Britten ook al de Deense Goudkust in handen gekregen.
Goudkust een Britse kolonie
Na de overname van de Europese forten begonnen de Engelsen aan hun strijd tegen het machtige Ashanti-volk. In 1896 werd het volk verslagen en het gebied werd een Brits protectoraat onder een gouverneur. In 1901 werd Ghana officieel een kolonie van Groot-Brittannië onder de naam Gold Coast.
Op 6 februari 1957 werd Goudkust onafhankelijk verklaard en kreeg het land de naam Ghana. Kwame Nkrumah werd op die dag de eerste minister-president van het land. Ghana was hierdoor de eerste Sub-Saharaanse Afrikaanse kolonie die onafhankelijk werd. In 1960 werd het land een republiek, maar het is nog steeds lid van het Britse gemenebest.
Bronnen:
- Historiek.net, Slavenforten
- KHA.nl, Dekolonisatie van Ghana
Afbeelding:
- WIkimedia, Kaart Goudkust 1675-1715