Onafhankelijkheid Ghana

De Britse kolonie Goudkust wordt het onafhankelijke Ghana

Op 6 februari 1957 wordt Goudkust officieel onafhankelijk van Groot-Brittannië. Deze Britse kolonie werd eeuwenlang bezocht door Europeanen die kwamen voor de handel in goud en slaven.

Slavenhandel aan de kust

Aan de kust van Ghana werden forten gebouwd om mensen te verhandelen tegen goederen zoals wapens. Tijdens binnenlandse conflicten werden hele dorpen gevanggenomen en als slaven aan de kust verkocht. Een belangrijke handelspartner van de Nederlanders was dan ook de koning van de Ashanti, een machtig volk in Ghana. Behalve de slavenhandel trok de goudhandel in Ghana veel Europeanen.

Europese forten

De eerste Europeanen die aankwamen in Goudkust waren de Portugezen in 1471, die er het eerste fort bouwden. Dit was later slechts één van de 76 forten. Deze waren in handen van Nederlanders, Engelsen, Fransen, Zweden, Denen en Portugezen. De forten wisselden regelmatig van eigenaar, zo werd het Portugese Fort Elmina in 1637 veroverd door de Nederlanders.

In de forten woonden geen vrouwen waardoor veel Nederlandse mannen relaties met lokale vrouwen aangingen. In het dorp Elmina zijn daarom nog steeds mensen met een Nederlandse achternaam. De forten in Elmina en Accra, tegenwoordig de hoofdstad van Ghana, waren de twee belangrijkste forten. Fort Elmina was jarenlang het centrum van de Nederlanders in Goudkust tot het in 1871 aan de Engelsen werd verkocht. In 1850 hadden de Britten ook al de Deense Goudkust in handen gekregen.

Goudkust een Britse kolonie

Na de overname van Europese forten begonnen de Engelsen aan hun strijd tegen het machtige Ashanti-volk. In 1896 werd het volk verslagen en het gebied werd een Brits protectoraat onder de gouverneur. In 1901 werd Ghana officieel een kolonie van Groot-Brittannië onder de naam Gold Coast.

Op 6 februari 1957 werd Goudkust onafhankelijk verklaard en kreeg het land de naam Ghana. Kwame N’krumah werd op die dag minister-president van het land. Ghana was hierdoor de eerste Afrikaanse kolonie die onafhankelijk werd. In 1960 werd het land een republiek. Nog steeds behoort het land tot de Britse gemenebest.

Bronnen:

- Historiek.net, Slavenforten

 

- KHA.nl, Dekolonisatie van Ghana

 

Afbeelding:

 

- WIkimedia, Kaart Goudkust 1675-1715

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!