Gadsden flag via Wikimedia Commons

De Gadsden vlag, Amerikaans symbool van verzet

Op 6 januari 2021 stond de wereld even stil door de bizarre gebeurtenis in Amerika. Honderden pro-Trump relschoppers braken in en bestormden het Capitool. Opvallend was dat veel betrokkenen met de vlag van Gadsden paradeerden tijdens de bezitting van het gebouw. Maar waar staat deze vlag nou eigenlijk voor en waarom werd hij gebruikt?

Bestorming van het Capitool

Aan het begin van de middag braken relschoppers door de dranghekken en bestormden zij het Capitool. Als gevolg van de bestorming ging de Amerikaanse parlementszitting daarop in lockdown. De leden van de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en de pers werden in veiligheid gebracht op een geheime locatie in het gebouw.

De relschoppers wisten zich door te dringen in de senaatzaal en kantoren van parlementariërs. Hier richtten zij verschillende vernielingen aan. Ook namen zij verschillende objecten mee uit het gebouw. De beveiliging zag zich gedwongen om vuurwapens te trekken toen de relschoppers door de gebarricadeerde deur dreigden te breken. Er werden dan ook meerdere schoten gelost.

Trump liet ondertussen lang op zich wachten om zijn aanhangers aan te spreken. Later sprak hij hen toch aan om ‘vreedzaam’ te zijn. Trump bleef volhouden dat er sprake was van fraude tijdens de verkiezingen. Joe Biden sprak het land via een videoboodschap vanuit Wilmington, Delaware het land toe. Hij eiste dat Trump de indringers onmiddellijk zou oproepen om te vertrekken.

De vlag van Gadsden

Veel van de indringers droegen de vlag van Gadsden bij zich. De vlag van Gadsden is een historische Amerikaanse vlag bestaand uit een geel vlak met een opgerolde ratelslang die klaar is om aan te vallen. Onder de ratelslang staan de woorden ‘Don’t thread on me’. De vlag is vernoemd naar de Amerikaanse generaal en staatsman Christopher Gadsden (1724-1805), die de vlag ontwierp in 1775, tijdens de Amerikaanse revolutie. Daarmee is de vlag van Gadsden dus een van de eerste Amerikaanse vlaggen. De Amerikaanse koloniën begonnen zich steeds meer te identificeren met hun eigen gemeenschap en hun vrijheid als afhankelijke personen van het Britse rijk. In deze tijd werden symbolen die uniek waren voor de Amerika steeds populairder. De ratelslang, die van nature niet voorkomt in de Britse moederkolonie, werd toen een teken om de Amerikaanse idealen en samenleving te symboliseren. Net als de zeearend. De ratelslang verscheen vanaf 1778 op officiële documenten van de Amerikaanse regering.

De vlag van Gadsden werd ook daadwerkelijk gebruikt in de oorlog, met name bij de marine. De Amerikaanse Continental navy voerde bij haar allereerste missies nog de Liberty Tree Flag, een vlag met een groene boom. Maar op het vlaggenschip van de nieuwe vloot, werd ook de vlag van Gadsden gevoerd. Daarmee was het schip herkenbaar als vlaggenschip.

Waarom werd deze vlag gebruikt tijdens de bestorming?

De Gadsden vlag was dus een symbool om te protesteren tegen de Britse heerschappij in de Amerikaanse koloniën. Hoewel de vlag van Gadsden op den duur niet meer gebruikt werd. Dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de viering van het tweehonderdjarig bestaan van de VS in 1976, introduceerde de Amerikaanse marine weer een vlag met een ratelslang, als symbool om het oudste schip van de vloot mee aan te duiden. Sindsdien krijgt de ratelslang weer meer aandacht. Als een symbool van standvastigheid, maar sinds het begin van de 21e eeuw duikt de vlag ook steeds vaker bij demonstraties op, als een teken van verzet. Sinds de vlag in 2006 bij een demonstratie van de Tea Party opdook, wordt de vlag vooral gezien in rechtse en extreemrechtse kringen. De aanhangers van Trump gebruiken de vlag daarom tegen de ‘overheersing’ van de tegenstanders en de nieuwe toekomstige president Joe Biden. Voor hen is deze actie vóór Amerika, maar tegen de regering. De aanhangers van Trump verzamelden zich om te protesteren tegen de verkiezingsresultaten en te eisen dat vice-president Mike Pence en het Congres de overwinning van Biden zou verwerpen.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.