Geschiedenis van de Blindenstok

De geschiedenis van de blindenstok

Vandaag, 15 oktober, is het de Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor blinden en slechtzienden. De witte blindenstok staat immers symbool voor de zelfstandigheid van blinden en slechtzienden. Maar wat is de geschiedenis achter dit witte hulpmiddel?


Een uitvinding na een ongeluk


De blindenstok is uitgevonden in de 20ste eeuw. James Biggs uit Bristol claimt als eerste de witte stok uitgevonden te hebben. In 1921 kreeg Biggs een ongeluk waarbij hij zijn zicht volledig verloor. Toen hij na het ongeluk als blinde man door het leven moest merkte hij dat hij zich onveilig voelde in het toenemende verkeer rondom zijn woonplaats. Hij besloot de wandelstok die hij normaal gebruikte wit te verven zodat hij beter zichtbaar was voor automobilisten. De witte stok was geboren.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Oorlogsslachtoffers in het verkeer


Het duurde echter nog tot 1931 voordat de witte stok op grotere schaal gebruikt werd. Guilly d’Herbemont was hier verantwoordelijk voor. D’Herbemont ergerde zich aan het gevaar in het verkeer dat blinde mannen elke dag moesten trotseren. In die tijd telde Frankrijk duizenden mannen die blind geworden waren bij Duitse gasaanvallen tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Een ingezonden brief met effect


D’Herbemont schreef hiertoe een ingezonden brief naar de L’Écho de Paris, een Parijse krant. In deze ingezonden brief stelde ze voor om blinde mensen met een witte stok voorrang te geven in het verkeer. De brief had effect. Op 7 februari reikte d’Herbemont bij een officiële gelegenheid de eerste twee witte stokken uit. De Franse regering gaf gehoor aan de oproep van d’Herbemont: 5000 blindenstokken werden verspreid door het land.


Nationale campagnes


Al snel waaide dit idee over naar andere Europese landen. In Groot-Brittannië, waar men van de actie van d’Herbemont hoorde, werd een vergelijkbare campagne opgezet die gesponsord werd door Rotaryclubs. De BBC promootte bovendien via radio-uitzendingen het idee dat blinden en slechtzienden uitgerust moesten worden met een witte stok. In Amerika wordt het idee van een witte stok toegeschreven aan de Lions Club International, die besloot de stok van blinde mensen wit te verven om te stok beter zichtbaar te maken. De club besloot vervolgens in 1931 op landelijk niveau het gebruik van de witte stok te stimuleren.


De ‘Hoover-methode’


Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam Dr. Richard Hoover met de zogenaamde ‘Hoover-methode’. Hoover ontwikkelde de bekende lange, lichtwegende witte stok die de dikkere, kortere stok kon vervangen. Ook ontwikkelde hij de bekende tiktechniek waarbij de stok tijdens het lopen aan beide zijden van de wandelaar op de grond getikt wordt. De techniek werd door veel scholen en centra voor blinden en slechtzienden overgenomen. Langzaam werden regels rondom blinden en slechtzienden met een blindenstok in protocollen en wetten vastgelegd.


De blindenstok heeft voorrang


Ook in Nederland zijn regels rondom blinden en slechtzienden in het verkeer in de wet vastgelegd. Zo staat het in de wet dat je iemand met een blindenstok met één of meerdere rode strepen altijd voorrang moet geven. Op die manier is het een stuk gemakkelijker voor blinden en slechtzienden om zich te verplaatsen en is de witte stok met recht een bijzonder symbool voor de zelfstandigheid van de blinde mens.


Internationale Dag van de Witte Stok


Op 15 oktober 1970 werd door de Wereld Blinden Unie de Dag van de Witte Stok in het leven geroepen. Al eerder – in 1964 - werd deze dag door de Amerikaanse president Johnson officieel uitgeroepen nadat de National Confederation of the Blind de bestuurders van de vijftig Amerikaanse Staten opriep 15 oktober als ‘White Cane Safety Day’ uit te roepen. Pas in 1970 erkende ook de Wereld Blinden Unie deze dag als Internationale Dag van de Witte Stok.  

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.