De geschiedenis van de elektrische fiets
Nederlanders en fietsen, ze zijn onafscheidelijk. Vanuit Duitsland bereikte de tweewieler in de tweede helft van de 19e eeuw Nederland. Vanaf 1890 vroegen uitvinders al patenten aan voor verschillende elektrische aandrijvingen van fietsen. Met behulp van motoren of batterijen is men immers in staat zich sneller en gemakkelijker voort te bewegen.
Het eerste patent op een elektrische fiets had de Amerikaan Ogden Bolton Jr. op 31 december 1895. Twee jaar later werd een fiets met dubbele elektrische motor bedacht. Beide vormen zou je voor die tijd gerust vooruitstrevend mogen noemen. De tekortkoming van een batterij uit de 19e eeuw? De accu ging zeer snel leeg en was loodzwaar. Een gewone fiets was daarom veel populairder.
Vooruitgang in de 20ste eeuw
Pas in de jaren ’90 van de 20ste eeuw vond er een omslag plaats: de verkoop van elektrische fietsen steeg, terwijl die van normale fietsen juist afnam. Dit had alles te maken met de ontwikkeling van betere accu’s. In 1992 verwerkte het bedrijf Vector Service Limited de nieuwe Nikkel-Cadmium accu in het frame van de zogenaamde Zike fiets, wat destijds één van de weinige zichzelf voortstuwende fietsen was. In 1998 was het aantal merken gestegen naar 49.
Grote fabrikanten
Grote namen in de wereld der tweewielers ontging het succes van de elektrische fiets (of e-bike) niet. Doordat lichtere en duurzamere batterijen ontstonden, werd de elektrische fiets ineens een gat in de markt. Het Duitse merk Kalkhoff was één van de fabrikanten die e-bikes ging produceren.
De elektrische fiets in Nederland
In Nederland is het succes van de elektrische fiets in de laatste twintig jaar ook gestegen. Hoewel er inmiddels ook modellen voor sporters bestaan, maken ouderen het meeste gebruik van het vervoersmiddel. Eén gepensioneerde Nederlander nam zijn fiets zelfs mee naar het Caribische eiland Saba, dat als bijzondere gemeente sinds 2010 nog steeds deel uitmaakt van Nederland. Hij werd daar direct een sensatie door als enige een e-bike te rijden. De technologie van elektrische motoren wordt zo verfijnd dat tijdens het WK veldrijden van 2016 in de Belgische plaats Zolder de sportster Femke van Driessche gepakt werd op ‘mechanische doping’. Zij had een klein motortje verborgen zitten in haar fiets.
Bronnen:
fietsen123.nl, de elektrische fiets een sensatie op Saba nl.wikipedia.org, elektrische fiets volkskrant.nl, mechanische doping is het nieuwe valsspelen kalkhoff-bikes.com, Kalkhoff history
afbeeldingen:
schematic Ogden Bolton Jr., via electric-bicycle-guide.com a folding e-bike, en.wikipedia.org, Pavel Ševela Pedelecs from the Call a Bike bicycle hire scheme in Berlin, en.wikipedia.org, Chrischerf