militaire parade

De geschiedenis van de militaire parade

President Trump heeft aangegeven dat hij een militaire parade wil organiseren in Washington vergelijkbaar met de Franse parade die jaarlijks wordt gehouden tijdens de nationale feestdag in Parijs. Waarom wordt een parade eigenlijk gehouden en waar komt het vandaan?

De eerste formaties

Het spektakel van een militaire parade gaat ver terug in de geschiedenis. Militaire parades kwamen al voor in de eerste menselijke beschavingen. Het marcheren van troepen begon toen men in grote groepen als eenheden tegen elkaar ten strijde gingen. Het laten marcheren van soldaten was nodig om orde en discipline te creëerden binnen de groter wordende legers.  Zo stuurde Phillip II van Macedonië, tijdens de oorlogen met de Romeinse Republiek, zijn troepen aan door ze op te stellen in een formatie: de falanx. De Romeinen gebruikten meer complexe en innovatievere formaties dan de falanx en wisten op een nog efficiëntere manier oorlog te voeren. De bekendste manier waarop de soldaten zich opstelden was de testudo, de schildpadformatie.

Niet alleen op het slagveld werden de formaties gehanteerd, ze werden ook gebruikt voor militaire parades. Een koning liet na een overwinning zijn legers marcheren door de straten van steden om de overwinning te vieren en zijn prestige en autoriteit te adverteren. In Romeinse steden werden brede straten en grote triomfbogen gebouwd om de parades nog spectaculairder te maken en het machtsvertoon te versterken.

Vorming van de moderne militaire parade

Toen natiestaten zich begonnen te vormen veranderden de militaire parades van een bijna sprookjesachtig spektakel naar optochten met een agressief karakter. De moderne militaire parade ontwikkelde zich met name binnen het Pruisische leger in de 18e eeuw. De strenge discipline en de bijbehorende methodes van het Duitse koninkrijk waren succesvol en legers uit andere gebieden namen de technieken over. Het Pruisische leger nam als eerste de ganzenpas in gebruik. In het Nazi-leger en het Russische leger werd de paradepas ook gehanteerd. Deze pas wordt nog vandaag de dag nog gebruikt bij ceremonies. Zo wordt in veel landen de ganzenpas gebruikt bij het wisselen van de wacht.

President Trump wil ook een parade

In  Europa is tegenwoordig de meest bekende en grootste reguliere militaire parade de Défilé militaire du 14 Juillet. Elk jaar, op 14 juli, wordt deze parade gehouden in Parijs. Deze dag was een startpunt voor de Franse revolutie: op 14 juli 1789 vond de bestorming van de Bastille plaats. De Franse president Emmanuel Macron nodigde Trump afgelopen jaar uit om de Franse parade te komen bewonderen. Zo marcheerden 14 juli 2017 Franse en Amerikaanse soldaten naast elkaar op de Champs-Élysées. Trump was erg enthousiast wil nu een vergelijkbare festiviteit organiseren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de opdracht gekregen om de parade te organiseren. Met de optocht wil Trump de strijdkrachten van de Verenigde staten zegevieren. Doorgaans vinden er geen militaire parades plaats in de Verenigde Staten. Critici vinden het belachelijk om zo’n parade te gaan organiseren: het kost veel geld, het is niet praktisch en de soldaten moeten een maandenlange training ondergaan.

bronnen

afbeelding

By Chairman of the Joint Chiefs of Staff from Washington D.C, United States (170714-D-PB383-009) [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.