Shetlander

De geschiedenis van de Shetlander in Nederland

Paarden hebben altijd een rol gespeeld in het leven van de mens. Voor de uitvinding van de auto was het paard een belangrijk vervoersmiddel en een dodelijk wapen in de oorlog. In de moderne tijd geniet men nog steeds van ritjes op de majestueuze dieren. Voor de jongste generatie paardfanaten kent men in Nederland een bijzonder ponyras om te berijden: de Shetlander.

Shetlander


De Shetlander behoort tot de kleinste ponyrassen ter wereld. Deze dieren worden maar 71 tot 112 cm lang en hebben korte poten. Verder staan ze erom bekend snel dik te worden. Het ras ontleent zijn naam aan de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er sinds de Bronstijd (3200-600 v.Chr.) kleine paarden op de eilanden gehouden werden. Waarschijnlijk ontstonden de Shetlanders door het fokken van deze kleine paarden met rassen van de Noorse en Keltische indringers.


Taaie dieren


Onder invloed van het koude klimaat en minimale hoeveelheden voer ontwikkelde het nieuwe ras op de Shetlandeilanden zich tot een kleine, taaie pony die zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kan bewaren. Op de ruige Shetlandeilanden groeien namelijk geen bomen en op de veengrond groeien grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde.


Eerste aanraking met de Nederlanders


De Shetlander werd vroeger vooral gebruikt als een lastdier. Tijdens de industriële revolutie stierven vele pony’s na een kort leven in de Britse mijnen. Hier gebruikten mensen de Shetlander om karretjes met kolen te verslepen. Rond 1650 zouden de eerste Nederlanders in aanraking met de pony’s zijn gekomen. Vissers uit Nederland namen een aantal mee naar huis in ruil voor hun vangst. Het ras sloeg pas echt aan in Nederland in de 19e eeuw, toen toenmalig prinses Wilhelmina in een koets reed die werd aangetrokken door een Shetlander.


Het fokken van de Shetlander


800px-Shetland_Pony_in_Harness_and_CartHet fokken van Shetlanders in Nederland liet niet lang meer op zich wachten. In 1937 werd het Nederlands Shetland Pony Stamboek (NSPS) opgericht, dat bepaalde reglementen voor het fokken van het ponyras in Nederland opstelde. De populariteit van de Shetlander nam snel toe omdat het een zeer veelzijdig dier is: het is in verhouding met hun lengte zijn de pony’s het sterkste paardenras ter wereld. Bovendien zijn ze goedkoop in onderhoud en zeer geliefd bij kinderen.


Veelzijdig wedstrijddier


Kinderen rijden niet alleen op de Shetlander voor hun eerste tochtje, het dier is uitgegroeid tot een heus wedstrijdpaard. Het is mogelijk de pony bij de rijsport en bij de mensport in te zetten. Shetlanders schitteren bovendien in een race met sulky’s, lichte tweewielige wagentjes. Het is dan wel noodzakelijk de Shetlander op de juiste manier te verzorgen en de juiste accessoires aan te schaffen. Al deze benodigdheden en informatie vindt men in de minihorseshop.

bronnen:


en.wikipedia.org, Shetlandpony minihorseshop.nl, Shetlander kinderpony.nl, geschiedenis shetlandponystamboek.nl, shetlandpony


afbeeldingen:


Shetland pony grand national, en.wikipedia.org, Peter Facey Shetland Pony in Harness and Cart, en.wikipedia.org, Bananas'n'Cream Shetland pony pixabay.com, Hans

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.