De geschiedenis van Naturalis in Leiden
De BankGiro Loterij heeft Naturalis in Leiden een bijdrage van 1,2 miljoen gedaan, zodat het museum een opgegraven Tyrannosaurus Rex vanuit Amerika naar Nederland kan importeren. De dinosaurus wordt tentoongesteld in het nieuwe Naturalis vanaf 2018. Naturalis kent een lange historie, die begint bij de oprichting in 1820.
’s Rijks museum van Natuurlijke Historie
In 1820 werd, na ondertekening van koning Willem I, ’s Rijks museum van Natuurlijke Historie gesticht. De collectie werd samengesteld door drie reeds bestaande collecties samen te voegen: de collectie van de Leidse Universiteit, ’s Lands Kabinet van Natuurlijke Historie en de privécollectie van Temminck. Temminck werd de eerste directeur van het instituut.
Groei van de collectie
De collectie groeide in een hoog tempo. Het museum was in eerste instantie niet gericht op publiek, in sommige perioden was het bezoeken van het museum zelfs niet toegestaan. In 1893 kregen de collecties over geologie en mineralen een eigen museum, omdat de collectie te groot werd. In 1986 besloot de toenmalige minister Elco Brinkman van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur de collecties weer samen te voegen en maakte hij van het museum van Natuurlijke Historie een publieksmuseum.
De geboorte van Naturalis
Het samenvoegen van de collecties kon pas in 1998 voltooid worden. In dit jaar opende koningin Beatrix officieel het ‘nieuwe’ museum, dat sindsdien de naam Natuurhistorisch Museum Naturalis draagt. Het museum verzamelt dieren, planten en stenen in allerlei vormen en maten en leert bezoekers over de wereld om hen heen en het heelal daarbuiten. De huidige collectie bevat meer dan 37 miljoen objecten.
Titel: | Bloeiende kennis - Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw |
Redactie: | Esther van Gelder |
ISBN: | 9789087043094 |
Uitgever: | Verloren |
Prijs: | €19,- |
Verdere samenwerking
Vanaf 2010 werkt het Natuurhistorisch Museum Naturalis samen met het Nationaal Herbarium Nederland en het Zoölogisch Museum Amsterdam. Vanaf dat jaar gingen zij met elkaar verder onder de naam Naturalis Biodiversity Center. Naast een museum is Naturalis Biodiversity Center tevens een onderzoekscentrum, waar onder andere de in Nederland zeer populaire bioloog Freek Vonk onderzoek doet naar de werking van slangengif.
Naturalis Biodiversity Center in de toekomst
Door de fusie is de collectie sterk gegroeid, waardoor het museum opnieuw moet uitbreiden. Men verwacht de nieuwbouw klaar te hebben in 2017, waarna de uit Amerika geïmporteerde Tyrannosaurus Rex een eervolle plek in het museum zal krijgen.
<h3>Bronnen</h3>
Naturalis.nl, 'Geschiedenis van naturalis'
Historiek.net, 'Loterij schenkt 625 miljoen (...)'
Wikipedia.org, 'Naturalis Biodiversity Center'
<h3>Afbeelding</h3>
Wikimedia Commons, Foto Vysotsky (<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Naturalis1.JPG" target="_blank">Wikimedia Commons</a>)