De KNVB: Slechte tijden zijn van alle tijden
Onrust bij de KNVB is niets nieuws, want er was vaker gedoe bij de voetbalbond. We lichten een aantal affaires uit.
De ruzie tussen Jan van Beveren en Johan Cruijff
Nederland beschikte in de jaren zeventig niet alleen over de beste aanvaller van de wereld, maar ook over de beste doelman. Helaas konden de twee niet samen door een deur waardoor Jan van Beveren zowel het WK van 1974 als 1978 miste. De oud-doelman van PSV had een hekel aan de houding van Cruijff, die regelmatig teamgenoten beledigde en vernederde. Het conflict werd groter en het kamp Cruijff trok de publieke opinie naar zich toe. De poging van Van Beveren om zijn kant van het verhaal te vertellen aan Studio Sport werd door aanhangers van Cruijff geblokkeerd. Vanwege de vele telefonische bedreigingen werd de uitzending afgelast. Nu kun je je afvragen of Jan van Beveren iets had kunnen doen aan de twee verloren WK-finales. Het is niet te bewijzen dat hij Oranje wereldkampioen had kunnen maken met belangrijke reddingen, maar de vraag 'wat als?' blijft rondspoken in de gedachten van voetbalsupporters.
Het lachertje van het WK 1990
Nederland werd Europees kampioen in 1988 en met diezelfde sterke generatie hoopte het team hoge ogen te gooien op het wereldkampioenschap in Italië in 1990. Het WK liep uit op een fiasco en Leo Beenhakker had daar een rol in, want de spelers wilden hem niet als trainer. Bondscoach Thijs Libregts trad na het EK van 1988 aan als bondscoach en zonder nederlaag sloot Oranje de kwalificatiereeks af. Sportief ging het de ploeg voor de wind, maar de relatie tussen Libregts en de spelers was moeizaam. Spelers van het Nederlands elftal stemden over de positie van de bondscoach en als collectief was het team het eens over het aftreden van Libregts. Voor de spelers was eveneens duidelijk dat Johan Cruijff de ideale opvolger zou zijn om Oranje naar de wereldtitel te leiden. KNVB-bestuurslid Rinus Michels had echter een andere mening. Hij stelde Leo Beenhakker aan als bondscoach. Uiteindelijk bleek die keuze fataal voor het WK, want Oranje presteerde slecht. Marco van Basten was op dat moment een van de betere spelers van de wereld, maar op een WK zou hij nooit scoren. Nederland speelde in 1990 vier wedstrijden en won geen enkele keer.
Titel: | Het Gelijk van de Gouden Eeuw - Recht, onrecht en reputatie in de vroegmoderne Nederlanden |
Auteur: | L. Almagor , M. Anema (eindred.) en S. Bijker e.a. |
ISBN: | 9789070403621 |
Uitgever: | Verloren |
Prijs: | €15,- |
Nederland mist EK 2016
Onder leiding van bondscoach Danny Blind miste Oranje het Europees kampioenschap voetbal. Na het opstappen van Guus Hiddink nam Blind het stokje over, maar hij kon het tij niet keren. In ieder geval niet op tijd: het Nederlands elftal kwalificeerde zich niet voor het EK. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen kwam onder druk te staan, want Blind zou niet de juiste opvolger zijn geweest. Hij had weinig ervaring en bovendien had Blind tijdens eerdere trainersperiodes geen goede prestaties geleverd. Daarnaast is er gedoe met assistent-bondscoaches. Dick Advocaat vertrok naar Fenerbahçe en ook Marco van Basten wil zijn taak verruilen voor een functie elders. Ruud Gullit was in beeld om assistent te worden, maar de oud-voetballer ziet van de functie af. Naast de onrust binnen de organisatie zijn er ook op het veld nog altijd problemen. Oranje verloor een oefeninterland van Griekenland (1-2) en won zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden niet (1-1).
Bronnen
www.vi.nl Magere beloning na tumultueuze weken
trouw.nl Bizar WK
elfvoetbal.nl Ruzie die ons twee wereldtitels kostte
Afbeeldingen
wikimedia.org Bundesarchiv, Bild 183-N0716-0311 / Mittelstädt, Rainer / CC-BY-SA 3.0