Moord op Raspoetin

De moord op Grigori Raspoetin

Sint Petersburg 1916 – Een vergiftigd, bebloed, beschoten en zwaar mishandeld lijk komt bovendrijven in de Russische rivier Mojka. Het blijkt het lichaam van Grigori Raspoetin, de ‘wondergenezer’ die al enkele jaren grote invloed had op de Russische tsarenfamilie. De moord op Raspoetin op 29 december 1916 is inmiddels één van de meest legendarische executies uit de geschiedenis.

Raspoetin en tsarina Alexandra

In 1905 werd de Russische geestelijke Grigori Raspoetin naar het hof geroepen door tsarina Alexandra, de vrouw van tsaar Nicolaas II. Zij hoopte dat Raspoetin, die bekend stond als een heilige met genezende krachten, haar zoon Alexei kon behandelen tegen de stollingsziekte hemofilie. Ondanks het feit dat hij over geen enkele medische achtergrond beschikte, slaagde Raspoetin er bij ieder bezoek in om de pijn van Alexei te verlichten. Het leverde hem een vaste positie aan het hof en een grote schare trouwe volgers op.

Geruchten

Raspoetin was ook een uiterst controversieel persoon. Zo deden er wilde verhalen de ronde over de seksuele uitspattingen van Raspoetin en het feit dat hij een Duitse spion zou zijn. Daarnaast werd hij door een groot deel van de Russische adel gewantrouwd vanwege zijn invloed op het beleid van tsaar Nicolaas II. Vanwege deze combinatie van factoren besloot een aantal Russische edelen in 1916, onder aanvoering van prins Felix Joesoepov, een poging te wagen om Raspoetin uit de weg te ruimen.

De moord op Raspoetin

In de nacht van 28 op 29 december 1916 werd Raspoetin door Joesoepov uitgenodigd voor een feestje, waar hij vervolgens een gebakje voorgeschoteld kreeg met daarin genoeg gif om vijf mensen te doden. Raspoetin at de lekkernij echter ogenschijnlijk zonder problemen op en klaagde nadien alleen dat hij wat slaperig was. Joesoepov besloot het daarop anders aan te pakken en schoot Raspoetin met een pistool in de rug. Wederom was het echter niet gelukt om Raspoetin te doden, want hij vloog Joesoepov aan en probeerde hem te wurgen. Hierop grepen de overige samenzweerders naar hun wapen en werd Raspoetin nog drie keer neergeschoten, waarna hij neerviel. Toen de groep het lichaam inspecteerde bleek hij echter nog steeds te leven. Ze besloten daarom maar net zo lang met knuppels op Raspoetin in te slaan totdat hij niet meer bewoog, om hem vervolgens in een tapijt te wikkelen en in de ijskoude Mojka rivier te gooien.

Doodsoorzaak

Drie dagen later werd het zwaar toegetakelde lichaam van Raspoetin gevonden. Volgens de legende bleek bij de autopsie dat er water in zijn longen zat, wat erop zou wijzen dat hij nog leefde toen hij in de rivier gegooid werd en uiteindelijk een verdrinkingsdood was gestorven. Het officiële autopsierapport verdween echter tijdens het Stalin-tijdperk, waardoor deze claim niet meer gecontroleerd kan worden. Ook bij de gebeurtenissen rondom de moord van Raspoetin, grotendeels gebaseerd op de getuigenverklaring van Joesoepev, worden door historici inmiddels vraagtekens gezet. Waarschijnlijk was het derde schot, waarbij Raspoetin in zijn voorhoofd werd geraakt, al fataal.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.