Familie Romanov

Tsaar Nicolaas II

Nicolaas II Aleksandrovitsj Romanov was de laatste tsaar van Rusland en laatste heerser van de Romanov-dynastie. Nicolaas moest gedwongen afstand doen van de troon na de Februarirevolutie (8 tot 12 maart 1917) en werd met zijn familie verbannen naar Jekaterinenburg. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 werd Nicolaas met zijn familie geëxecuteerd door lokale autoriteiten. Nicolaas II werd geboren op 18 mei 1868.

Jonge jaren

Nicolaas was de oudste zoon van tsaar Alexander III en zijn vrouw tsarina Maria Fjordorovna. Op 26 jarige leeftijd trouwde Nicolaas met de van oorsprong Duitse prinses Alix van Hessen-Darmstadt. Na haar huwelijk kreeg zij de naam Alexandera Fjodorovna. Ze kregen in dit huwelijk vijf kinderen: Olga, Tatjana, Maria, Anastasia en Aleksej.

Nicolaas als tsaar

In 1896 werd Nicolaas tot tsaar gekroond nadat zijn vader in 1894 was gestorven. Alexander III had hem nooit betrokken bij regeringsactiviteiten, waardoor Nicolaas zonder enige bestuurservaring tsaar werd. De regeringsperiode van Nicolaas kenmerkte zich enerzijds door het behoud van de vrede in Europa (de vredesconferentie van Den Haag in 1899) en anderzijds door oorlogen.

De Russisch-Japanse oorlog

In 1904 verklaarde Rusland de oorlog aan Japan: de Russisch Japanse oorlog (1904-1905). De Tsaar was van mening dat Japan zijn grenzen teveel richting Russisch grondgebied uitbreidde. Japan trok aan het langste einde. Dit verlies samen met de flinke armoede die al in het land aanwezig was, leidde tot Bloedige Zondag en de de Russische revolutie van 1905. Deze revolutie had als gevolg dat Nicolaas een deel van zijn macht moest afstaan ten behoeve van de Doema.

Zoon Aleksei en Grigori Raspoetin

Naast regeringsperikelen had Nicolaas ook te maken met familiare kwesties. De zoon van Nicolaas, Aleksei, leed aan de ziekte hemofilie. Dat is een bloedziekte. De familie nam daarop de monnik en gebedsgenezer Grigori Raspoetin in 1907 in huis. Hij kreeg een grote invloed op het gezin. Dit zorgde voor veel verzet bij de invloedrijke adel. Uiteindelijk werd Raspoetin in december 1916 vermoord door enkele Russische edellieden.

De Eerste Wereldoorlog en de Februarirevolutie

De tweede grote oorlog waar Nicolaas als tsaar mee te maken kreeg was de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Het Russische leger leed in deze oorlog weer veel verliezen. Die verliezen en de nog steeds aanwezige armoede zorgen weer voor onrust. Tussen 8 en 12 maart 1917 (februari op de toenmalige Russische kalender) brak de Februarirevolutie uit. Na een week deed Nicolaas gedwongen afstand van de troon en werd hij met zijn familie verbannen naar Jekaterinenburg. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 werd Nicolaas met zijn familie geëxecuteerd door lokale autoriteiten.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!