De Noord-Koreaanse Kim-leiders op een rij

Sinds de stichting van de Democratische Volksrepubliek Korea in 1948 door Kim Il-sung is de familie Kim onafgebroken aan de macht. Even een korte terugblik op de regerende familie.

Kim Il-sung (1912-1994)

Kim Il-sung is de stichter van het huidige Noord-Korea. Hij was in zijn jeugd een guerrillastrijder tegen de Japanse bezetting van Korea (1910-1945). Hij vocht later in het Sovjetleger en kon zich na de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) vestigen in het noorden van Korea. Dat deel was van de Sovjet Unie en het zuiden was in handen van de Verenigde Staten. Daarna heeft hij in 1948 samen met andere communistische leiders de Democratische Volksrepubliek Korea gesticht. Kim Il-sung viel in 1950 het zuiden van Korea binnen om het land weer te verenigen en startte daarmee de Korea-oorlog (1950-1953). In 1953 werd er een wapenstilstand getekend, gedwongen door de VS, nadat er in Korea een miljoen burgerslachtoffers te betreuren waren. De twee landen hebben dus nog steeds een vijandelijke relatie. Vanaf de stichting van de republiek Korea heeft Kim Il-sung het land communistisch geleid. Het is een land dat streng vanaf boven wordt geregeerd en de burgers mogen geen contact hebben met het Westen. Na de val van de Sovjet Unie heeft Kim Il-sung zich wel meer gericht op buitenlandse economieën. Daarnaast voerde hij veel propaganda uit voor zijn eigen imago als staatshoofd en kreeg hij de titel ‘de grote leider’.

Kim Jong-Il (1941-2011)

Kim Jong-Il heeft na de dood van zijn vader de taak als president van Korea overgenomen. Dit was niet gebruikelijk in een communistische staat. Net als zijn vader heeft hij een militaire achtergrond. Nog meer dan zijn vader creëerde Kim Jong-Il een mysteriecultus om zijn persoon. Zo zou er tijdens zijn geboorte een regenboog boven de stad zijn verschenen en zouden de bloemen in de winter zijn gaan bloeien. In het algemeen weten we niet veel over Kim Jong-Il. Dit komt door de slechte berichtgeving uit het land. Kim Jong-Il kreeg in ieder geval in 1994 de leiding over het land. Onder zijn bewind was de buitenlandse handel gering en had het land vooral contacten met Rusland en China. De relatie met de VS verslechterde enorm. In 2002 begon Noord-Korea dan ook met zijn nucleaire programma. Dit vormt vooral voor Zuid-Korea een bedreiging. Over de dood van Kim Jong-Il cirkelen ook allerlei verhalen rond. Officieel overleed hij in 2011, maar hij was al langere tijd ziek. Volgens sommige wetenschappers zou hij al in 2003 zijn overleden en sindsdien zijn vervangen door een dubbelganger.

Kim Jong-un (1983-nu)

Kim Jong-Il heeft voor zijn jongste zoon het land achtergelaten als een sterke dictatuur. In 2011 na de dood van zijn vader werd Kim Jong-un de opperste leider van de strijdkrachten. Dat betekende dat hij ook heel Noord-Korea mocht besturen. De andere twee zoons, Kim Jong-nam en Kim Jong-chul, werden niet geschikt geacht voor het leiderschap. Sindsdien leven ze op gespannen voet met elkaar. Kim Jong-un liet meteen bij zijn aantreden vijanden in de politiek verwijderen en executeren. In 2009 trouwde hij met Ri Sol-ju en kregen ze een dochtertje. Ook dit is niet helemaal zeker omdat Noord-Korea hier weinig over loslaat. In 2014 verdween Kim Jong-un een tijdje uit het openbare leven en gingen de geruchten dat hij ziek was. Nu regeert hij Noord-Korea weer als een sterke dictator en investeert hij veel in het nucleaire programma. De relatie met de VS kwam in 2014 nog even op scherp te staan door de film The Interview van Sony. Hierin kregen twee mannen de opdracht om Kim te vermoorden. Noord-Korea was erg boos over de film en heeft deze verboden in het land. De relatie met andere landen verloopt dus nog moeizaam.

Bronnen:

Biography.com: Kim Il-sung, Kim Jong-Il, Kim Jong-un

Historiek.net: Kim Jong-il

 

Afbeelding:

Wikimedia.org: Kim Jong-il 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!