Kim dynastie

De Noord-Koreaanse Kim-leiders op een rij

In 1948 stichtte Kim Il-Sung de Democratische Volksrepubliek Korea, beter bekend als Noord-Korea. Vanaf dat moment wordt het streng communistische land geregeerd door de Kim-dynastie. In dit artikel een kort overzicht van de drie Kims die het land sindsdien geleid hebben.


Kim Il-sung (1912-1994)


Kim Il-sung is de stichter van het huidige Noord-Korea. Hij was in zijn jeugd een guerrillastrijder tegen de Japanse bezetting van Korea (1910-1945). Hij vocht later in het Sovjetleger en kon zich na de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) vestigen in het noorden van Korea. Dat deel was van de Sovjet-Unie en het zuiden was in handen van de Verenigde Staten. In 1948 richtte hij samen met andere communistische leiders de Democratische Volksrepubliek Korea in de noordelijke helft van het Koreaanse schiereiland. Kim Il-sung viel in 1950 het zuiden van Korea binnen om het land weer te verenigen en startte daarmee de Korea-oorlog (1950-1953).


In 1953 werd er onder druk van de Verenigde Staten een wapenstilstand getekend, nadat er in Korea een miljoen burgerslachtoffers te betreuren waren. Er werd echter nooit een vredesverdrag getekent en dus zijn de twee landen officieel nog steeds met elkaar in oorlog. Vanaf de stichting van de republiek Korea heeft Kim Il-sung het land communistisch geleid. Het is een land dat streng vanaf boven wordt geregeerd en de burgers mogen geen contact hebben met het Westen. Na de val van de Sovjet-Unie heeft Kim Il-sung zich wel meer gericht op buitenlandse economieën. De eerste Kim bleef tot aan zijn dood in 1994 leider van Noord-Korea.


Kim-Il Sung maakte veelvuldig gebruik van propaganda om zijn imago te beïnvloeden. Hij bouwde een enorme persoonlijkheidscultus op en wordt daarom nog altijd vereerd in Noord-Korea. 


Meer lezen over Kim-Il Sung en de stichting van Noord-Korea? Klik dan hier! 


Kim Jong-Il (1941-2011)


Na de dood van Kim Il-Sung nam zijn zoon Kim Jong-Il het presidentschap van Noord-Korea over. Een dergelijke erfopvolging was niet gebruikelijk in een communistische staat, waar een leider vaak wordt gekozen door de communistische partij of een Politburo. Net als zijn vader had Kim Jong-Il een militaire achtergrond. Nog meer dan zijn vader creëerde Kim Jong-Il een persoonlijkheidscultus om zijn persoon. Zo zou er tijdens zijn geboorte een regenboog boven de stad zijn verschenen en zouden de bloemen in de winter zijn gaan bloeien. Buiten deze groteske verhalen is er in het algemeen weinig bekend over Kim Jong-Il, mede door de slechte berichtgeving uit Noord-Korea.


Kim Jong-Il kreeg in ieder geval in 1994 de leiding over het land. Onder zijn bewind was de buitenlandse handel gering en had het land vooral contacten met Rusland en China. De relatie met de VS verslechterde enorm. In 2002 begon Noord-Korea dan ook met zijn nucleaire programma. Dit vormt vooral voor Zuid-Korea een bedreiging. Over de dood van Kim Jong-Il cirkelen ook allerlei verhalen rond. Officieel overleed hij in 2011, maar hij was al langere tijd ziek. Volgens sommige wetenschappers zou hij al in 2003 zijn overleden en sindsdien zijn vervangen door een dubbelganger.


Meer lezen over Kim Jong-Il? Klik dan hier!


Kim Jong-un (1983-nu)


Kim Jong-Il werd na zijn dood in 2011 opgevolgd door zijn jongste zoon, Kim Jong-Un. Kim Jong-Il had Noord-Korea voor zijn jongste zoon als een sterke dictatuur achtergelaten. Kim Jong-Un was namelijk politiek leider van het land, maar had ook zeggenschap over alle strijdkrachten. De benoemig van Kim Jong-Un was opvallend omdat hij zoals gezegd de jongste zoon van Kim Jong-Il was. Diens andere twee zoons, Kim Jong-nam en Kim Jong-chul, werden echter niet geschikt geacht voor het leiderschap. Sindsdien leven de gebroeders Kim op gespannen voet met elkaar. Er wordt zelfs beweerd dat Kim Jong-Un achter de dood van Kim-Jong Nam zit, die in 2017 op een vliegveld in Maleisië werd vermoord. 


Kim Jong-un liet meteen bij zijn aantreden vijanden in de politiek verwijderen en executeren. In 2009 trouwde hij met Ri Sol-Ju en kregen ze een dochtertje. Ook dit is niet helemaal zeker omdat Noord-Korea hier weinig over loslaat. In 2014 en 2020 verdween Kim Jong-Un een tijdje uit het openbare leven en gingen er geruchten dat hij ernstig ziek zou zijn.


De afgelopen jaren heeft Kim Jong-Un flink  geinvesteerd in het nucleaire programma van Noord-Korea. De relatie met de VS en andere westerse landen staat sindsdien flink op scherp. De Amerikaanse bioscoopfil The Interview uit 2014 deed deze gespannen verhoudingen geen goed. In de film krijgen twee mannen de opdracht om Kim te vermoorden. Noord-Korea was erg boos over de film en heeft deze verboden in het land. De relatie met andere landen verloopt dus nog steeds moeizaam.


Meer lezen over Kim Jong-Un? Klik dan hier!


afbeelding


De Kims. Foto via Wikimedia Commons [Jgaray, Nicor, Coronades03, P388388, Oppashi / CC BY-SA]

Bronnen:

Biography.com: Kim Il-sung, Kim Jong-Il, Kim Jong-un

Historiek.net: Kim Jong-il

 

Afbeelding:

Wikimedia.org: Kim Jong-il 

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt