Kim-jong Il

Kim Jong-il overleden

''Als Noord-Korea een normaal land was, dan zou de dood van Kim Jong-il een mogelijkheid bieden voor een Noord-Koreaanse lente. Maar dit is geen normaal land''. Aldus een voormalig woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de dood van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il. Wie was deze dictator?

Noord-Korea

Nadat de Japanse heerschappij in Korea na de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam, werd het noordelijk deel bezet door de Sovjet-Unie en het zuidelijk deel door de Verenigde Staten. Op 9 september 1948 werd de Democratische Volksrepubliek Korea uitgeroepen en werd Noord-Korea een zelfstandige staat. Twee jaar later probeerde Noord-Korea om Korea weer tot één land te verbinden. De hierop volgende Koreaanse Oorlog duurde tot 1953. Sindsdien bestaat er een bufferzone tussen beide landen. De grens is 248 kilometer lang en 4 kilometer breed en aan weerskanten houden beide legers de wacht. De macht van het communistische Noord-Korea lag vanaf het begin bij dictator Kim Il-sung. Hij werd de Grote Leider genoemd en werd na zijn dood in 1994 tot Eeuwige President uitgeroepen.

Kim Jong-il

Toen Kim Il-sung overleed, nam zijn zoon Kim Jong-il het roer over. Volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten zou Kim Jong-il op 16 februari 1942 op de hoogste berg van het land, de vulkaan Paektu, zijn geboren. Op het moment van zijn geboorte zou voor de kust van Pyongyang een zeemonster zijn opgedoken die vervolgens een lied zong. Daarnaast bloeide alle bloemen in het land spontaan op, hoewel het midden in de winter was. Volgens historici werd Kim Jong-Il echter 'gewoon' geboren in een legerkamp. Hij klom steeds hoger op in de Noord-Koreaanse hiërarchie. Nadat hij, na de dood van zijn vader, aan de macht kwam kregen de Noord-Koreanen via de staatstelevisie allerlei verhalen over hem voorgeschoteld. Zo werd bijvoorbeeld verteld dat hij tijdens zijn eerste partijtje golf elf hole-in-ones sloeg. Bovendien zou hij de telefoonnummers van alle arbeiders in Noord-Korea uit zijn hoofd kennen. In Noord-Korea wonen ruim 22 miljoen mensen.

Zware tijden

De ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 en de opkomst van de vrije markt in China zorgden voor een economisch zware tijd in Noord-Korea. Sindsdien stierven er veel mensen in het land door armoede aan honger. Desondanks hield Kim Jong-il de macht strak in handen. Al sinds 2003 gingen er geruchten dat de dictator overleden zou zijn, maar hierna verscheen hij nog diverse malen in de media. Vandaag maakte de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekend dat Kim Jong-il op 17 december tijdens een treinreis op 69-jarige leeftijd aan een hartstilstand is overleden.

Opvolging

Kim Jong-il werd opgevolgd door zijn jongste zoon Kim Jong-Un, omdat zijn oudste zonen hier niet capabel genoeg voor zouden zijn. Kim Jong-Un wordt in Noord-Korea de Kleine Generaal genoemd. Analisten beweren dat twee aanvallen op Zuid-Korea in 2010, waarbij vijftig mensen omkwamen, het werk waren van de 'jonge generaal'. Die zou hierdoor de steun hebben gewonnen van het Noord-Koreaanse leger.

afbeelding

Wikimedia Commons. Kim Jong-Il [Public Domain]

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.