Korea oorlog

Het ontstaan van Noord- en Zuid Korea

Op 27 april 2018, ontmoetten de leiders van Noord- en Zuid-Korea elkaar op een vredestop. De twee landen zouden het voornemen hebben om hun oorlog, die 67 jaar geleden begon, binnenkort te beëindigen. Waar, wanneer en waarom ontstond het conflict, dat uiteindelijk leidde tot een splitsing van Korea in twee landen? Voor de oorsprong van de rivaliteit moeten we terug naar de periode tussen 1940 en 1950. 


Onder het juk van de Japanners


Japan’s imperiale ambities leidden in 1910 tot annexatie van het Koreaanse schiereiland bij het keizerrijk, onder meer vanwege haar natuurlijke rijkdom en strategische ligging. De Koreanen, eerder gewend aan hun status als autonome vazalstaat van China, leefden vervolgens een halve eeuw onder het juk van de Japanners. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het keizerrijk Japan echter ten val en waren de Koreanen aanvankelijk enthousiast over het vooruitzicht om weer een zelfstandig land te kunnen vormen. Maar dankzij de ontluikende Koude Oorlog zou het anders lopen voor Korea.


Opsplitsing van Korea


De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten zagen teveel strategisch belang in het Koreaanse schiereiland om het risico te lopen dit gebied kwijt te raken aan de ander. Dus de twee grootmachten, die op dat moment samen streden tegen Japan, besloten om Korea tussen beiden te verdelen met als scheidslijn de 38e breedtegraad, dwars door het land heen. Een verenigd Korea werd sindsdien een ongrijpbare droom voor veel Koreanen. De twee ontstane Korea’s namen vervolgens een geheel andere koers, grotendeels bepaald door hun machtige patronen: de Sovjet-Unie/China en de Verenigde Staten.


De Koreaanse Oorlog


Grensgeschillen ontstonden en al gauw waren er militaire confrontaties rondom de 38e breedtegraad. Zuid-Korea kreeg een door de VS gesteund autoritair regime onder leiding van Syngman Rhee, terwijl Noord-Korea naar communistisch model werd ingericht met Kim-Il-Sung als leider. Na vijf jaar vol spanningen kwam er een oorlog die de hele wereld aanging. Sovjet materiaal en Chinese troepen werden ingezet aan Noord-Koreaanse kant, terwijl westerse mogendheden ingrepen ten behoeve van Zuid-Korea.


Wapenstilstand zonder vredesverdrag


De bloedige oorlog duurde uiteindelijk voort tot 1953 en eindigde in een wapenstilstand zonder vredesverdrag. Deze situatie borduurt in feite voort tot op de dag van vandaag, en de toestand van Korea kan daarmee als restant worden gezien van de ideologische polarisering tijdens de Koude Oorlog. Terwijl het communistische blok uit elkaar viel in de jaren tachtig en negentig, bleef Noord-Korea vasthouden aan de Stalinistische koers en werd het een internationaal sterk geïsoleerde natie.


Na 67 jaar toch vrede?


Halverwege april 2018 is door verschillende internationale media gespeculeerd dat de Zuid-Koreaanse president Moon-Jae en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un hun wapenstilstand willen omzetten in een definitieve vrede. De twee leiders ontmoeten elkaar op 27 april 2018 in Zuid-Korea, in een klein dorpje nabij de grens met Noord-Korea. Als we de geruchten mogen geloven, zal deze dag door de twee landen een vredesverdrag worden getekend en hiermee zou 67-jaar lange conflict officieel beëindigd zijn. 


 


Dit bericht verscheen eerder op isGeschiedenis maar is aangepast om het up-to-date te maken. 


bronnen


 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Zenobia

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Sparta

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Kolenmijn 1

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.