Kim Il-Sung stichter van Noord-Korea

Kim Il-Sung: grondlegger van communistisch Noord-Korea

De bevolking van Noord-Korea viert elk jaar op uitbundige wijze de geboortedag van de grondlegger van de staat, Kim Il-Sung. Zijn kleinzoon Kim Jong-Un, de huidige leider van het communistische land bezoekt dan het mausoleum van de ‘Eeuwige President van de Republiek’. Wie was Kim Il-Sung en wat ging er vooraf aan de stichting van Noord-Korea?


Kim Il-Sung werd geboren op 15 april 1912 en was vanaf zijn jonge jaren lid van een communistische jeugdgroep. In de jaren ’20 woonde Kim Il-Sung in de Chinese provincie Mantsjoerije. Toen deze staat in 1931 onder Japanse protectie werd geplaatst, sloot hij zich aan bij een communistische guerrillabeweging. Daar vocht hij tegen Japanners, tot hij in 1938 genoodzaakt was naar de Sovjet-Unie te vluchten. Tot de capitulatie van Japan in 1945 verbleef hij in Rusland, daarna keerde hij terug naar Korea. Dat land was toen verdeeld in twee bezettingszones: een zuidelijk deel onder Amerikaanse leiding en het noorden onder bewind van de Sovjet-Unie.


Koreaanse Oorlog


Aanvankelijk was het de bedoeling dat Korea weer één staat zou worden, maar dat liep anders. Amerika vestigde in het zuiden een kapitalistische staat, de Sovjets maakten van het noorden en communistisch gebied. Vervolgens wees Jozef Stalin Kim Il-Sung aan als voorlopig regeringsleider van Noord-Korea. Uiteindelijk werd in 1948 de Democratische Volksrepubliek Korea opgericht, en Kim Il-Sung werd als premier en partijleider van de Koreaanse Arbeiderspartij aangesteld. Il-Sung heeft in 1950 nog een poging ondernomen het zuiden te veroveren, wat uitmondde in de Koreaanse Oorlog, die in 1953 met een wapenstilstand bekoeld werd. Zowel de Sovjet-Unie als China had een aanzienlijke invloed in Noord-Korea, omdat beide landen Il-Sung steunden. Kim Il-Sung zette echter alles op alles om zijn eigen koers te varen, en maakte van Noord-Korea geleidelijk aan een totalitaire staat waarin persoonsverheerlijking en propaganda centraal stonden.


Presidentschap


Toen Stalin in 1953 overleed, besloot Il-Sung om zijn tot dan toe ‘stalinistische koers’ niet meer te volgen, maar over te gaan op een meer onafhankelijk beleid. Kim Il-Sung probeerde eind jaren ’60 toenadering te zoeken tot Zuid-Korea. Deze pogingen mislukten omdat hij een hereniging teveel in het voordeel van Noord-Korea wilde laten uitmonden. In 1972 werd een nieuwe grondwet aangenomen waardoor Il-Sung officieel president was van Noord-Korea. Het bewind van Il-Sung werd gekenmerkt door een bijna goddelijke verheerlijking van zichzelf en zijn familie. Hij ontwikkelde een eigen filosofie, het Juche-idee, die de samenwerking tussen leider en volk moest benadrukken.


Eeuwige President


Kim Il-Sung bleef president tot aan zijn dood op 8 juli 1994. Zijn zoon Kim Jong-Il volgde hem op. Ter ere van de eerste president van Noord-Korea werd een enorm mausoleum gebouwd en werden gigantische standbeelden opgericht. De regering kende hem de symbolische titel ‘Eeuwige President van de Republiek’ toe, waardoor er vaak nog over hem gesproken wordt als ‘de president’ en hij op papier formeel nog steeds president is. 


De huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un maakt net als zijn voorgangers dankbaar gebruik van de religieuze propagandistische retoriek die Kim Il-Sung introduceerde. Zo is de  geboortedag van de eerste president van het land een nationale feestdag en wordt dit uitbundig gevierd in de versierde straten van de hoofdstad Pyongyang. 

Bronnen

- Volkskrant.nl, Noord-Korea viert verjaardag (…), 15-04-2013

- NOS.nl, Noord-Korea viert geboortedag (…), 15-04-2013

- Spartacus Educational, Kim Il Sung

- Boudewijn Walraven, ‘Onze Vader’ in Noord-Korea (…), 19-09-2012

 

Afbeelding 

- Wikimedia Commons, Kim Il Song (…)

 

Leestips - Boeken

*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Hand in hand in het donker (ebook)
Hand in hand in het donker (ebook)

€ 9.99

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.