Het heiligdom voor de godin Nehalennia op colijnsplaat (illustratie: Mikko Kriek)

De Romeinse kust

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je momenteel de tentoonstelling Romeinse kust bezoeken. Het gaat over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. Tijdens deze tentoonstelling kan je meer te weten komen over handel en scheepvaart, de militaire organisatie van de kustverdediging, wonen bij zee en ook religie van de mensen in die tijd aan de kust. De tentoonstelling loopt nog tot 26 september 2016.


De Noordzeekust was verrassend belangrijk voor de Romeinen. De Nederlandse rivieren en de zee speelden een grote rol als doorvoerroutes tussen Gallië, Neder-Germanië en Britannia. Keer op keer versterkten en verdedigden nieuwe keizers dit gebied. In het kustgebied kwamen handel en militaire strategie samen. Ten noorden van de limes woonden de Friezen. De handel en contacten met de Romeinen beïnvloedden hun dagelijkse leven nauwelijks, ook al dienden veel Friezen in het Romeinse leger.


De tentoonstelling ‘Romeinse Kust’


Je ontdekt  door het bezoeken van de tentoonstelling hoe de Romeinen en de lokale bewoners daar 2.000 jaar geleden leefden en werkten. In het Rijksmuseum zijn verschillende voorwerpen uit die tijd terug te zien, zoals wapens, handelswaar en kostbaarheden. Daarnaast worden er ook tempels, een schip en maquettes van forten tentoongesteld. Op deze manier biedt de tentoonstelling van het Rijksmuseum een verhaal over de scheepvaart, wonen, handel en religie aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. De voorwerpen in de tentoonstelling komen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en zijn afkomstig uit plaatsen en gebieden aan de Noordzee, van Texel tot Zeeland.


De limes en handel


De noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de limes, liep dwars door wat nu Nederland is, langs de loop van de Rijn. Rondom de limes en langs de kust kwam een militaire verdedigingszone met Romeinse forten en wachttorens. Zuidelijk daarvan woonden de Cananefaten. Zij groeiden naar de Romeinen toe. Zo vereerden ze dezelfde goden en dreven graag handel met de Romeinen. Lokale boeren en handelaren moesten belasting betalen, maar zij hadden ook een Romeinse afzetmarkt. Langs de Zeeuwse kust werd bijvoorbeeld zout gewonnen.

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.