De schildersfamilie Brueghel
Op een veiling in Londen is in 2011 het schilderij Het gevecht tussen carnaval en vasten van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638) verkocht voor 7,9 miljoen euro. Dit is een record voor de Vlaamse schilder, die eigenlijk altijd in de schaduw van zijn vader, Pieter Bruegel de Oude (circa 1525-1569) gestaan heeft.
Bruegel is de naam van een beroemde schildersfamilie uit de zestiende en zeventiende eeuw. Aan het hoofd van deze familie stond Pieter Bruegel de Oude. Hij signeerde zijn werk tot 1559 met Brueghel. Hierna liet hij de ‘h’ echter weg. Deze kunstenaar had twee zoons, die beiden hun naam met een ‘h’ schreven: Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude (1568-1625). Van deze Jan Brueghel de Oude stammen nog twee bekende schilders af: zijn zoon Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) en kleinzoon Abraham Brueghel (1631-1690).
Pieter Bruegel de Oude
Over de geboorte van Pieter Bruegel de Oude is niets bekend. Het is onzeker waar en wanneer hij precies geboren is. In 1546 werd Bruegel in het Antwerpse schildersgilde opgenomen. Ongeveer vijf jaar later maakte Bruegel een reis door Italië, waar hij voornamelijk landschappen schilderde. Zijn bijnaam Boeren Bruegel dankt hij aan zijn tijdgenoten, die hem vooral als kundig schetser van het plattelandsleven zagen. Oorspronkelijk maakte Bruegel voornamelijk gravures en prenten. Vanaf 1559 veranderde dit echter en ging Bruegel nog slechts schilderen. Het ene meesterwerk na het andere verscheen van zijn hand. Bekende werken van hem zijn onder meer De val van Icarus (1558), De Toren van Babel (1563) en De Boerenbruiloft (1568). Bruegel overleed in 1569 in Brussel.
Nakomelingen
De eerste zoon van Pieter Bruegel de Oude was Pieter Brueghel de Jonge. Hij ging in de leer bij landschapschilder Gillis van Coninxloo en trouwde met de zus van zijn meester. In 1585 werd Brueghel zelf meester en ging hij voornamelijk landschappen, religieuze onderwerpen en fantasieonderwerpen schilderen. Voor dit laatste onderwerp gebruikte Brueghel vaak vuur en overdreven wezens, wat hem de bijnaam Helse Brueghel opleverde. Hij kopieerde en interpreteerde voornamelijk werken van zijn vader, zoals ook het geval was bij Het gevecht tussen carnaval en vasten. De andere zoon van Pieter Bruegel de Oude was Jan Brueghel de Oude. Hij en zijn twee nakomelingen zetten de schildertraditie van de familie voort. Jan schilderde voornamelijk landschappen en bloemstukken en werkte onder meer samen met de beroemde schilder Peter Paul Rubens. Rubens zorgde voor de figuren op het schilderij en Jan Brueghel de Oude zorgde voor de groene omgeving.