Geen afbeelding beschikbaar

De Schoonse Oorlog

Een onderzoeksteam heeft vermoedelijk het wrak gevonden van het Zweedse oorlogsschip Svardet, dat door een alliantie van Nederland en Denemarken-Noorwegen tot zinken werd gebracht. Het Zweedse schip was onderdeel van een oorlogsvloot bij de slag bij Öland in 1676 en was onderdeel van de Schoonse Oorlog (1675-1679).

De slag bij Öland vond plaats op 11 juni 1676 tussen een Zweedse vloot en een vloot van Denemarken-Noorwegen en Nederland, die samen een alliantie hadden gesloten. De Zweden werden verslagen door de alliantie onder leiding van Cornelis Tromp (1629-1691), de zoon van Maarten Tromp (1598-1653).

Hollandse Oorlog

In maart van het rampjaar 1672 viel Frankrijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen onder het motto van van het creëren van natuurlijke grenzen. Deze Hollandse Oorlog tussen Nederland en Frankrijk duurde uiteindelijk tot 1679. Frankrijk had een alliantie gesloten met Zweden en Nederland zocht hierdoor steun bij Denemarken-Noorwegen. Na lang te aarzelen ging Denemarken-Noorwegen in 1675 in de aanval tegen Zweden en voerde een invasie uit in het zuiden van het land.

Oorlog op zee

Het doel van de inval van de Denen was om het zuidelijk stukvan Zweden te veroveren, dat in de Deens-Zweedse Oorlog van 1657-1658 verloren was gegaan. Op 11 juni 1676 wist de vloot van Denemarken-Noorwegen samen met die van Nederland de Zweedse vloot in de slag bij Öland te verslaan, waarbij onder andere de Svardet tot zinken werd gebracht. Hierdoor kreeg Denemarken de controle over de gehele Oostzee.

Oorlog op land

Op 29 juni 1676 viel het Deens-Noorse leger de stad Helsingborg aan. De operatie op land was aanvankelijk een groot succes en de Denen en Noren veroverden grote stukken land. Door deze overwinningen werd ook vanuit het huidige Noorwegen een aanval op Zweden uitgevoerd, zodat de Zweden gedwongen waren om op twee fronten te vechten. In oktober 1676 startte Zweden een tegenaanval, welke uiteindelijk succesvol bleek. Na een aantal nederlagen besloot Denemarken-Noorwegen in september 1678 om zijn troepen terug te trekken. Uiteindelijk stelden de Fransen in 1679 een edict op, waarin gesteld werd dat al het veroverde grondgebied terug moest worden gegeven aan Zweden.

Vierde oorlogsschip

Als het gevonden scheepswrak inderdaad de Svardet is, dan is dit het vierde grote oorlogsschip uit de zestiende en zeventiende eeuw dat in de Oostzee is teruggevonden. Eerder dit jaar ontdekte hetzelfde onderzoeksteam niet ver van de vindplaats van de Svardet het zestiende-eeuwse oorlogsschip Mars. In 1981 werd het partnerschip van de Svardet, de Kronan, teruggevonden met meer dan dertigduizend archeologische voorwerpen aan boord. Op de bodem van de haven van Stockholm werd in de jaren zestig het zeventiende-eeuwse oorlogsschip Vasa ontdekt.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt