De val van Montségur

Montségur 1244 - Kruisvaarders trekken door Frankrijk op een veldtocht tegen de Katharen, ook wel Albigenzen genoemd. Château de Montségur, een van de laatste Kathaarse bolwerken, valt op 16 maart 1244. Een grote groep Katharen belandt op de brandstapel. Na de val van Montségur bestaat het Katharisme alleen nog ondergronds, eer voorgoed te verdwijnen. 

Achtergrond Montségur

De achtergrond van Montségur voordat de Katharen er hun intrek namen, is in mist verhuld. Er is bewijs gevonden van Romeinse aanwezigheid, maar concretere informatie ontbreekt. In 1204 besloten twee edellieden uit de regio om de ruïne op de heuvel te herbouwen. Terwijl Montségur werd opgebouwd, ontwikkelde zich in de regio de religieuze beweging van de Katharen.

Katharen

De Katharen kwamen tijdens de late middeleeuwen op in Occitanië (het zuiden van Frankrijk, Noord-Italië en het westen van Duitsland). Ze keerden zich tegen de gangbare kerkelijke leer en beschouwden zichzelf als de ware christelijke leer. Ze wezen het Oude Testament af en hadden een dualistische opvatting over de natuur van het goddelijk wezen. Vanwege deze ideeën werden de Katharen beschouwd als ketters en werden ze vervolgd door de Inquisitie.

Kruistocht naar Occitanië

Paus Innocentius III besloot tot een krachtig optreden. Het lukte hem in 1209 een leger te verzamelen  voor een kruistocht naar Occitanië – een heilige oorlog om de Katharen de kop in te drukken. Na drie kruistochten vielen de kruisvaarders eindelijk het belangrijke bolwerk van Montségur aan. De burcht was lastig aan te vallen. Katapulten konden de grote hoogte niet bereiken. Op een zekere nacht nam een groep kruisvaarders echter een nabij gelegen toren in, zodat ze vanaf dezelfde hoogte konden schieten. Het dwong de Katharen uiteindelijk tot overgave. Iedereen die zich niet wou bekeren belandde op de brandstapel: zo’n 200 tot 225 Katharen. Na de val van Montségur, bestond het Katharisme ongeveer nog tachtig jaar.

Fort Montségur

Van het fort Montségur lieten de Kruisvaarders maar weinig heel: het werd met de grond gelijk gemaakt. In de daaropvolgende drie eeuwen herrees opnieuw een fort op de heuvel. Het kasteel dat vandaag de dag op de heuvel rust is dit vroegmoderne fort, “Montsegur III”, om het te onderscheiden van het Kathaarse fort (Montsegur II), en het nog oudere Montsegur I van vóór 1200.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.