Georg Elser aanslag op hitler

De vergeten aanslag van Georg Elser

Het had het einde moeten zijn van de Duitse führer: op 8 november 1939 poogde Georg Elser een aanslag te plegen op Adolf Hitler. In München vond die dag een herdenking plaats van de Bierkellerputsch in 1923, waarbij Hitler met aanhangers een politieke vergadering binnenviel. Het plan van Elser eindigde zonder succes, omdat Hitler ongepland vroeg de Bürgerbräukeller verliet.

Het scheelde slechts tien minuten: door slechte weersomstandigheden zou Hitler eerder vertrokken zijn, zodat hij de trein naar Berlijn nog kon halen. Het was een haastige speech, waarvoor hij maar net genoeg tijd kon maken. De Führer en zijn generaals waren destijds al weken bezig met de voorbereiding van zijn aanval op het Westen, waardoor de prioriteit niet bepaald bij zijn speech leek te liggen. Na de vluchtige toespraak haastte hij zich naar de trein, vlak voor de bom van Elser af ging. Acht nazi’s overleden, 63 mensen raakten gewond.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Superieure leider

Met zo’n klein verschil, ontstonden er bij veel mensen geruchten over de superieuriteit van de leider. ‘’Het kon tenslotte geen toeval zijn’’, werd er gespeculeerd. Hier werd door Hitler zelf op ingespeeld, door te pleiten voor de ‘taak’ die hij als zijn lot moest vervullen. Hij werd tenslotte als superieur neergezet, waardoor deze gebeurtenis weer bewijs zou vormen voor zijn onsterfelijkheid.

Tegen de ophemeling van Hitler

Elser kon zich maar slecht vinden in deze ophemeling. De timmerman had zich een paar jaar eerder bij de communistische partij aangesloten, hopend op betere tijden voor de arbeidersklasse. Deze hoop kwam al vlug ten einde, op het moment dat Duitsland Polen binnen viel. De invasie gaf voor Elser de doorslag om een einde te willen maken aan de Europese opmars van de Führer. Een wereldoorlog wilde hij voorkomen.

Elsers meesterplan

Meer dan dertig keer liet Georg Elser zich opsluiten in de Bürgerbräukeller, om in de spreekconstructie een holte te creëren voor zijn explosieven. Hij was een aantal jaar actief binnen een bouwfirma en steengroeve, waardoor hij genoeg ervaring met springstoffen had opgedaan. Al met al een plan dat niet fout kon gaan; maar door de gewijzigde planning kostte het Elser zijn leven. Hij vluchtte naar Zwitserland, maar kwam niet verder dan de grens. Hier werd hij opgepakt en gemarteld, waarna hij gevangen werd genomen in Sachsenhausen en Dachau. Uiteindelijk werd de timmerman pas aan het einde van de oorlog omgebracht, toen het een verloren zaak bleek te zijn. Hitler gaf hierbij het bevel tot executie.

Bronnen:

georg-elser.de
historien.nl

Afbeeldingen

wikimedia.org Georg Esler

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.